Головна » 2021 » Грудень » 23



Любі дівчатка і хлоп'ятка, а також мами і татусі, бабусі і дідусі! До новорічних свят Чернігівська обласна бібліотека для дітей дарує вам ювілейний 50-й випуск віртуально-казкового проєкту "Казки з Бабусею Ягусею".

Уважно дивимось і слухаємо надзвичайно чарівну і повчальну історію "Найкраща у світі ялинка"! ... Читати далі »
Категорія: Казки з Бабусею Ягусею! | Переглядів: 427 | Додав: estet | Дата: 23.12.2021 | Коментарі (0)

Поет, прозаїк, критик. Це все – Василь Дмитрович Слапчук, який народився 23 грудня 1961 року в селі Новий Зборишів Горохівського району Волинської області. Автор понад трьох десятків книг поезії, прози, творів для дітей, літературознавчих досліджень і рецензій.

Серед мов, на які перекладено тексти Василя Слапчука, – англійська, білоруська, польська, російська, чеська, німецька, шведська. Переможець ряду літературних конкурсів. 2004 року отримав Шевченківську премію за книги віршів «Навпроти течії трави» і «Сучок на костурі подорожнього». Його книги також відзначені міжнародними преміями Фонду Воляників-Швабінських, «Тріумф». Лауреат премій «Надія», імені Агатангела Кримського, імені Павла Тичини, імені Василя Стуса, імені Бориса Нечерди, імені Івана Огієнка, імені Олекси Гірника, імені Івана Кошелівця. У жовтні 2010-го отримав статус почесного громадянина Луцька.

Василь Слапчук закінчив Луцький педагогічний інститут та аспірантуру Волинського державного університету імені Лесі Українки. Захистив кандидатську дисертацію з української філології. Воював в Афганістані, був тяжко поранений. Літературну діяльність розпочав на початку 90-х років.

Лірика Василя Дмитровича відзначається філософічністю, органічністю, природністю, глибоким зв’язком з українським фольклором. Проте це цілком сучасна поезія. Вона демонструє правдивість. Поета цікавить питання: чому людина перестала бути Людиною, коли вона знову нею стане? Слапчук є екзистенціалістом у найяскравішому його прояві: лише світ природи, світ гармонії, світ людини, яка дивним чином опирається, а то й руйнує цю світову гармонію, – це його світ, який він відкриває людям.

Своєрідний світ поезії Василя Слапчука вартий уваги сучасного читача, бо, попри певне трагічне обрамлення окремих тем, його вірші сповнені надії і віри у Людину. Поет дуже тактовний і виважений у слові, його образи глибокі та багатогранні, а ліричний герой мужній і твердий у переконаннях.

А для наймолодших читачів - низка книжок поезій і прози для дітей: «Гарний настрій» (1991), «Йшов їжачок бережком» (1992), «Зелений ведмедик» (1993), «Миколаєва ніч» (2004), «Окраєць хліба», «Риба під парасолем» (2005), «Бджолиний Бог і Бджоленятко» (2009).

Використані джерела: «Шевченківські лауреати, 1962-2012: енциклопедичний довідник.» (автор-упорядник М.Г. Лабінський, вступне слово Б.І. Олійника), «Усі українські поети: довідкове видання.» (упорядники Ю.І. Хізова, В.В. Щоголева). ... Читати далі »
Категорія: Творці і твори | Переглядів: 357 | Додав: estet | Дата: 23.12.2021 | Коментарі (0)

Ця рослина походить з Мексики й має чимало імен. Її ботанічна назва – молочай-різдвяник. Ацтеки, давні мешканці Мексики, називали її палаючою квіткою й вірили, що її забарвила кров богині, чиє серце розірвалось від кохання. Пуансетією ж її назвали на честь Джоела Пойнсетта, американського посла в Мексиці, який жив 200 років тому. Саме він привіз рослину до США. А ще вона відома як віфлеємська зірка, бо її горішні листки (т ... Читати далі »
Категорія: Корисно знати | Переглядів: 360 | Додав: estet | Дата: 23.12.2021 | Коментарі (0)

Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0