Головна » 2021 » Грудень » 23 » Пуансетія – квітка Різдва. Про свята й новорічні традиції світу



12:08
Пуансетія – квітка Різдва. Про свята й новорічні традиції світу
Ця рослина походить з Мексики й має чимало імен. Її ботанічна назва – молочай-різдвяник. Ацтеки, давні мешканці Мексики, називали її палаючою квіткою й вірили, що її забарвила кров богині, чиє серце розірвалось від кохання. Пуансетією ж її назвали на честь Джоела Пойнсетта, американського посла в Мексиці, який жив 200 років тому. Саме він привіз рослину до США. А ще вона відома як віфлеємська зірка, бо її горішні листки (так, це не квіти; квітки ж у неї маленькі й непоказні) змінюють колір на червоний та утворюють характерну зірку.

Із цією рослиною пов’язана така легенда. Колись давно в Мексиці жила бідна дівчина. Коли надійшли свята, вона запрагнула зробити Ісусові якийсь подарунок. А що не мала грошей, то зірвала гілки невідомого куща край дороги, зробила букет і поклала його біля вівтаря в костелі. Як же здивувалися віряни, коли невдовзі букет став червоним. У цьому побачили знак, а пуансетія перетворилася на символ Різдва. Рослина має навіть власне свято, яке припадає на 12 грудня, і цього дня люди зазвичай дарують її одне одному, особливо в Америці.

Існують й інші різдвяні рослини: гостролист, омела, похутукава.

Гостролист, як вказує назва, має гострі шкірясті листки, які навіть посеред зими залишаються соковито-зеленими. Крім того, кущі вкриті яскраво-червоними ягодами. Справді різдвяні кольори! Рослина була відома ще стародавнім римлянам, які вірили, що її листки відлякують злих духів. Шотландці в давнину чіпляли гілки гостролиста на двері, щоб капосні ельфи не наближалися до їхніх домівок. Нині гостролист (його ще звуть падуб) найпопулярнішим є в Британії. Британці висаджують гостролист у садках, а в грудні прикрашають ним різдвяні вінки.

А тепер загадка для фанатів Гаррі Поттера. Хто скаже, з якого дерева було зроблено чарівну паличку славетного героя? Звісно, саме з гостролиста!

Омела скидається на велике пташине гніздо. Має дрібні листки й білі ягідки з липким соком всередині. За традицією, кілька гілочок чіпляють під стелею. Упродовж віків омелу вважали магічною рослиною.

Похутукава має видовжені шкірясті листки, порослі зі споду волосками, а її великі червоні квітки з’являються якраз незадовго до Різдва. Росте вздовж морських узбереж Нової Зеландії. Її зображують чи не на кожній різдвяній листівці з цієї країни. Отже, скільки країн – стільки різдвяних рослин!

Ще про свята і новорічні традиції світу читайте у книзі Моніки Утник-Стругала «Йдуть свята. Про Різдво, святого Миколая й новорічні традиції на світі», яку ви знайдете в читальному залі відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 360 | Додав: estet | Теги: Пуансетія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0