Головна » 2022 » Жовтень » 5 » Олесь Ільченко: «Дітям потрібні прості і світлі історії» Літературне знайомство до 65-річчя від дня народження письменника



11:52
Олесь Ільченко: «Дітям потрібні прості і світлі історії» Літературне знайомство до 65-річчя від дня народження письменника
Олесь Ільченко – письменник, сценарист, журналіст, фотограф-аматор, що не полишає захоплень біологією. Головне, вважає він, не створювати собі внутрішніх бар’єрів та не соромитись тієї дитини, якою ти ще довго залишаєшся у душі.

Народився 4 жовтня 1957 року у Києві. Київ для Ільченка не тільки місто народження, але й місце, де міцно переплітаються історія його родини та самої столиці України. І це, безумовно, позначилося на його творчості.

У своєму творчому доробку має понад 35 поетичних і прозових книжок для дорослих і дітей. Писання для дітей вважає неймовірно захопливою справою, тому не боїться експериментувати. Головне, щоб юним читачам було цікаво та весело.

«Загадкові світи старої обсерваторії», «Козак, король, крук» – найпопулярніші дитячі видання автора.

Його вірші здобули чималу популярність як в Україні, так і у світі. Поетичні збірки (серед яких «Зимовий сад», «Міста і острови», «Розмова перед тишею» та інші) перекладені англійською, сербською, німецькою, литовською мовами.

Ільченко також і чудовий прозаїк. Читаючи його книги «Збирачі туманів», «Місто з химерами», ви потрапляєте у цікавий і, можливо, досі непізнаний, світ Києва. Того Києва, яким його бачить чи відчуває сам Олесь (адже Ільченко киянин щонайменше у четвертому поколінні).

Найбільше письменник любить Київ початку ХХ століття, якому і присвятив роман «Місто з химерами»: «Як на мене, це золота доба Києва, саме цей час я найбільше розумію і відчуваю. Тому мені було дуже затишно в часі архітектора Городецького...». «Місто з химерами» можна вважати однією з найуспішніших книжок автора, роман увійшов до шорт-листів рейтингу «Книжка року» та «Книга року ВВС» за 2009 рік.

Ще кілька цікавих фактів:

- У дитинстві відмовився від ролі малого Олександра Довженка в екранізації Віктора Івченка.
- Працював журналістом та редактором на українському каналі.
- Любить одночасно читати дві-три книжки.
- Пригодницьку казку «Таємниця старої обсерваторії» закупили для бібліотек України, а потім ще й видали шрифтом Брайля для дітей із вадами зору.
- З 2011 року Олесь Ільченко живе і працює у Женеві (Швейцарія) і продовжує творити для українських читачів.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 187 | Додав: estet | Теги: Ільченко Олесь | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Жовтень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0