Головна » 2021 » Лютий » 25 » Леся Українка. Вона прославила Україну (до 150-річчя від дня народження Лесі Українки)



11:57
Леся Українка. Вона прославила Україну (до 150-річчя від дня народження Лесі Українки)
Лариса Петрівна Косач, відома всім під псевдонімом Леся Українка, народилась 25 лютого 1871 року в м. Новоград-Волинському в родині вихідців з української шляхти. Мати Лариси – відома письменниця Ольга Драгоманова-Косач (Олена Пчілка), батько – український юрист, громадський діяч і член «Старої громади» (організації української інтелігенції у Києві, яка займалася громадською, культурною та просвітницькою діяльністю) Петро Косач.

Відомо, що свій псевдонім Л. Українка взяла від дядька – Михайла Драгоманова, який мав звичку підписувати твори автографом «Українець».

Навчання дівчинка розпочала у приватних вчителів. У січні 1880 року Лариса сильно застудилася, і влітку 1883 року лікарі діагностували у неї туберкульоз кісток, з яким поетеса змушена була боротись протягом усього життя. Після кількох операцій її стан дещо покращився, і Л. Українка змогла на певний час повернутись до повноцінного життя.

Поезія зацікавила Л. Українку досить рано. 1880 року за політичну діяльність заарештували її тітку Олену Косач. Подія надзвичайно схвилювала Лесю, і вона написала вірш «Надія», відомий нам як перший твір письменниці. А у 1884 році ім’я Л. Українки з’явилось на сторінках львівського журналу «Зоря», де було надруковано її вірші «Конвалія» і «Сафо». З того часу твори Лесі Українки все частіше публікуються в різних виданнях, а 1893 року у Львові вийшла перша поетична збірка під назвою «На крилах пісень».

Відомо, що Л. Українка вільно розмовляла українською, російською, польською, болгарською, німецькою, французькою та італійською мовами. Добре знала латину. Перекладала з давньогрецької, німецької, англійської, французької, італійської та польської мов.

З кінця 80-х років XIX сторіччя Л. Українка проживала в Києві. Тут вона брала активну участь у діяльності літературного об’єднання «Плеяда», займалась громадською роботою. Із «Плеядою» пов’язаний початок прозаїчної творчості Л. Українки. З’являються оповідання «Така її доля», «Святий вечір» та кілька інших, які вийшли друком у журналах «Зоря» і «Дзвінок»,

Одночасно письменниця займається перекладами творів іноземних авторів. 1892 року у Львові була надрукована «Книга пісень» німецького поета Генріха Гейне, куди ввійшли 92 його твори у перекладі Л. Українки.

Друкувала поетеса велику кількість власних віршів і прози. У 1899 році побачила світ поетична збірка Л. Українки «Думи і мрії», твори письменниці друкувались в журналах «Народ», «Життя і слово», «Літературно-науковий вісник».

Прочитати про видатну жінку можна в книзі Юрія Сороки «100 важливих постатей України» з нових надходжень Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 426 | Додав: estet | Теги: Українка Л. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0