Головна » 2021 » Червень » 4 » Як створити власну країну? (про книгу Валері Ваєтт «Як створити власну країну»)



11:21
Як створити власну країну? (про книгу Валері Ваєтт «Як створити власну країну»)
Уяви, що тобі трапився зовсім нічий шматочок землі. У такому разі його можна привласнити й оголосити новою країною. Твоєю особистою країною! Королівством Ярослава! Федеративною республікою Катерини! Навіть якщо ця земля завбільшки з килимок для ванної, зате геть уся твоя!

Якщо тобі здається, що це вкрай гіпотетична ситуація, ти маєш рацію. Це малоймовірно, але часом так буває. Справді – 99,999999 відсотків планети належать тій чи іншій країні, але де-не-де трапляються й нічиї ділянки. Наприклад, покинуту після Другої світової війни військово-морську платформу 1967 року зайняв Рой Бейтс з родиною та проголосив Князівством Сіландією. Багато людей вважало, що острів-платформа належить Британії, однак суд постановив, що ця територія розташована в міжнародних водах, тож Рой не порушив закон, узявши її собі. Сьогодні Сіландія має свій прапор, гасло, гімн і навіть поштові марки і гроші. Якщо принц Рой Сіландський (як він себе назвав) зміг, то зможеш і ти!

А що саме треба, щоб з нуля створити країну? Про це розкаже книжка, яку написала Валері Ваєтт та намалювала Фред Рікс «Як створити власну країну» (Харків: Видавництво «Жорж», 2019, серія «Час із книгою», для дітей молодшого та середнього шкільного віку). Отже, три прості кроки: 1, 2, 3…

Крок 1. Окресли національну ідентичність... за допомогою прапора, гімну й національної валюти. Іншими словами, хай твоя країна з’явиться на світовій мапі.

Крок 2. Керуй країною… за допомогою уряду, конституції, законів, економіки. Без усього цього будь-яка країна швидко перетвориться на велике некероване, напівзруйноване, безладне казна-що.

Крок 3. Познайомся із сусідами… і разом із рештою націй розв’язуй важливі проблеми сучасного світу, такі як бідність, глобальне потепління, безпека, міжнародна допомога тощо…

В книзі «Як створити власну країну» Валері Ваєтт основи державотворення викладено в інтерактивній ігровій формі з дотепними прикладами. Як окреслити ідентичність країни, провести вибори, створити уряд, ухвалити закони? Що записати в Конституції? Які складові державної влади? Звідки беруться та кому належать податки? Наскільки важливі взаємовідносини із сусідами? Усе це не так складно, якщо розібратись.

І допоможе тобі в цьому книга. Тож мерщій розгортай книжку Валері Ваєтт «Як створити власну країну» – і готуйся керувати!

Книга є в фонді читального залу відділу обслуговування учнів 5-9 класів Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 357 | Додав: estet | Теги: Валері Ваєтт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Червень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0