Головна » 2021 » Квітень » 1 » «Вечорам на хуторі біля Диканьки» - 190!



15:08
«Вечорам на хуторі біля Диканьки» - 190!
«Що за чарівний, що за пишний літній день в Україні! Які млосно-гарячі ті години, коли полудень сяє серед тиші і спеки, і голубий, безмірний океан, любострасно вигнувшись над землею, здається, заснув, голублячись, пригортаючи і стискаючи гордо-пишну в легких обіймах своїх».

Так піднесено-поетично починається повість М.В. Гоголя «Сорочинський ярмарок» з циклу повістей «Вечори на хуторі біля Диканьки», які знайомі кожному з дитинства.

Про Миколу Гоголя – письменника, культурного і громадського діяча, що народився 1 квітня 1809 року, – сказано і написано дуже багато. Та найкраще про нього все ж таки розкажуть його твори: унікальні, неповторні, надзвичайні.

«Вечори на хуторі біля Диканьки» – перша книга Миколи Гоголя (окрім поеми «Ганц Кюхельгартен», надрукованої під псевдонімом), яка складається з двох томів. Перший том вийшов 1831 року, другий –1832. Розповіді «Вечорів» Гоголь писав у 1829-1832 роках. За сюжетом розповіді книги нібито зібрав і видав «пасічник Рудий Панько». До першої книги увійшли повісті «Сорочинський ярмарок», «Вечір проти Івана Купала», «Майська ніч, або Утоплениця», «Втрачена грамота», до другої – «Ніч перед Різдвом», «Страшна помста», «Іван Федорович Шпонька та його тітонька», «Зачароване місце».

Поєднують обидві книги розповіді діда дяка Хоми Григоровича – відчайдушного запорожця, який своїм життям ніби поєднує минуле і сьогодення, бувальщину і небилицю. Плин часу не розривається на сторінках твору, перебуваючи у своєрідній духовній та історичній неподільності.

М.В. Гоголь побачив і відобразив Україну у цілісному образі як єдиний світ з усіма її неповторними краєвидами і народом, з його історією, культурою, мовою та звичаями. Він піднісся над побутом й усталеними поглядами на Україну і створив казку-бувальщину, міф-реальність, яку назвав «Вечори на хуторі біля Диканьки». Картини дійсності переплітаються в повістях з фантастикою на фольклорній основі, веселий гумор – зі зворушливим ліризмом і високою патетикою. Саме гумор допомагає автору в легкій і ненав’язливій формі донести до читача прописну істину – жити потрібно по совісті, в любові і співчутті до ближніх, і тоді ніяка темна сила не заподіє шкоди, а чортівня пройде стороною.

«Вечори на хуторі біля Диканьки» засвідчили дивовижний геній М.В. Гоголя і вивели його на авансцену світової літератури.

Найцікавіше про неймовірного Гоголя:
https://www.slideshare.net/ssuser02ec00/211-231174214?ref=http://ostrovskogo.com.ua/




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 387 | Додав: estet | Теги: Гоголь М., Вечори на хуторi бiля Диканьки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0