Головна » 2021 » Лютий » 2 » Український винахідник Іван Пулюй



11:36
Український винахідник Іван Пулюй
2 лютого 1845 року в невеличкому містечку Гримайлів на Тернопільщині народився всесвітньовідомий український вчений та громадський діяч Іван Павлович Пулюй. Саме він зробив перший знімок за допомогою Х-променів, які через 12 років назвали рентгенівськими. Саме він був одним з головних проєктантів електростанцій у Європі. Саме він ініціював запровадження трамваю в Празі. Саме він був серед перших перекладачів Біблії українською мовою. Саме він вперше так висловився про роль України в світі: «Самостійність України є ключем для мирної зали Європи».

Іван зростав у багатодітній сім’ї освіченого і доброго господаря Павла Пулюя, який певний час був бургомістром містечка. У Гримайлові закінчив початкову школу. Наступним освітнім етапом для нього стала Тернопільська класична гімназія. Незвичайна гімназія… У гімназії панував український дух. І ним не міг не пройнятися юнак з Гримайлова. Разом з братами Барвінськими він стає одним із засновників «Громади» – таємної організації, члени якої поклялися служити Україні.

Тричі на тиждень, після уроків, вони збиралися на свої засідання. Кожне з них мало чітке спрямування: у середу – присвячувалося поглибленому вивченню української і світової історії, в суботу – літературі, в неділю – читанню й декламації слова Божого.

У сучасних дослідженнях про життя й діяльність Івана Пулюя часто цитуються його промовисті слова: «Немає більшого гонору для інтелігентного чоловіка, як берегти свою і національну честь та без нагороди вірно працювати для добра свого народу, щоб забезпечити йому кращу долю».

Звісно, що саме тоді, під час навчання Івана Пулюя в Тернопільській гімназії, закладалися основи цих переконань і формувалась його патріотична проукраїнська позиція. Іван Пулюй не став священиком, як того дуже хотіли його батьки. Але він був глибоко віруючою людиною і доклав чимало зусиль, щоб донести слово Боже українцям їхньою рідною мовою. Цьому сприяло те, що Іван Пулюй вивчив і знав понад десять мов – сучасних європейських і древніх. Ще в студентські роки Пулюй переклав українською мовою «Молитовник». Саме його знання давньоєврейської мови привернуло до нього увагу Пантелеймона Куліша, соратника Тараса Шевченка.

Куліш запропонував юнакові долучитися до його праці над перекладом українського тексту Біблії. Згодом до цих трудів приєднався класик української літератури Іван Нечуй-Левицький.

В Україні пам’ять про Івана Пулюя вшановано однойменною премією, яку присуджують раз на два роки за досягнення у прикладній фізиці. Крім того, у Києві, Львові, Дрогобичі, Тернополі та Івано-Франківську є вулиці, названі на честь видатного вченого.

Прочитати про життя Івана Павловича Пулюя та його наукові винаходи, а також пройти тестові завдання конкурсу «Ман-Юніор Ерудит» , присвячені цій темі, можна в № 5-6 за 2020 рік науково-популярного журналу Малої академії наук для творчої молоді та її наставників «Школа юного вченого» в розділі «Пам’ятні дати».

Про дитинство видатного вченого можна довідатися з книги Владислава Таранюка в главі «Сила таємничого променя» у вже відомій нашому читачеві серії «Життя видатних дітей».




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 446 | Додав: estet | Теги: Пулюй І. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0