Головна » 2024 » Січень » 11 » «Удари молота і серця». Василь Еллан-Блакитний. Літературно-краєзнавчий проєкт "Щире слово наших земляків. Письменники Чернігівщини"



16:20
«Удари молота і серця». Василь Еллан-Блакитний. Літературно-краєзнавчий проєкт "Щире слово наших земляків. Письменники Чернігівщини"
Поет, журналіст, політичний і державний діяч, публіцист, редактор урядової газети «Вісті ВУЦВК» та деяких інших видань. Він, за визнанням М. Зерова, був «сильною, впливовою постаттю» на літературному полі (зі збірника спогадів і матеріалів про В. Еллана-Блакитного «Ні слова про спокій!», Київ, 1989).

В.М. Елланський (літературні псевдоніми Василь Еллан, В. Блакитний, Валер Проноза, А. Орталь та ін.) народився 12 січня 1894 р. в с. Козел (тепер – селище Михайло-Коцюбинське) на Чернігівщині в родині священика. Вчився Василь у Чернігівській бурсі, а потім – у духовній семінарії, якої щиро не любив. По закінченні четвертого класу (1914) вступив на економічне відділення Київського комерційного інституту (де вже навчався його давній, ще з бурси, товариш П. Тичина). Але інститут не закінчив: «сурмами світовими 17-й рік заграв» (В. Сосюра), і недавнього студента захопив вир революції. А до того, ще в Чернігові, були відвідини разом з П. Тичиною та іншими знаменитих «субот» у вітальні М. Коцюбинського, перші вірші та доброзичлива увага майстра.

Від революційних гуртків, від товариств «Просвіти» та участі в організації повітового селянського з’їзду на початку літа 1917 р. В. Елланський приходить до партії українських есерів, стає її активістом, а незабаром головою її Чернігівського губернського комітету.

З раннього дитинства В. Еллан-Блакитний хворів на тяжку недугу серця, якай звела його в могилу на 32-му році життя – 4 грудня 1925 року. Згодом ім’я поета було на довго приречене на забуття, і лише після 1956 року знову почали видавати його твори.
Образний світ В. Еллана (основна частина його лірики була написана в 1917 – 1920 рр., склавши збірку «Удари молота і серця») – це світ, яким бачить його революціонер, що визнав за закон свого життя боротьбу і самопожертву. Син своєї драматичної доби, її романтик, а почасти, в душевних глибинах, і її трагік – таким він був у житті й творчості.

Чернігівська обласна бібліотека для дітей у рамках літературно-краєзнавчого проєкту «Щире слово наших земляків. Письменники Чернігівщини» та з нагоди 130-річчя від дня народження пропонує аудіо-читання поезій В. Еллана-Блакитного «Не розкажу я дум своїх», «До берегів...» у виконанні Володимира Цимбалія.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 103 | Додав: estet | Теги: аудіо-читання, Еллан-Блакитний В. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Січень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Форма входу
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0