Головна » 2021 » Квітень » 13 » Слухайте мову матері-землі (До 115-ти річчя з дня народження української письменниці і перекладача Оксани Іваненко)



12:18
Слухайте мову матері-землі (До 115-ти річчя з дня народження української письменниці і перекладача Оксани Іваненко)
«Писати я почала дуже рано, як тільки вивчилася читати, а читала я з чотирьох років…Псувала на своє безліч паперу…і в шість років вирішила видавати свій журнал. Він називався «Гриб». Мій журнал, правда, після кількох номерів «прогорів»… Але я продовжувала писати нескінченні повісті». (Оксана Іваненко)

Народилася Оксана Дмитрівна Іваненко, майбутній лауреат літературної премії імені Лесі Українки (1974), лауреат Шевченківської премії (1986), 13 квітня 1906 року в Полтаві – провінційному на той час, але багатому на літературно-мистецькі традиції місті в родині журналіста та письменника Дмитра Олексійовича Іваненка і вчительки Лідії Миколаївни Іваненко. Поруч з родиною Іваненків мешкав знаменитий автор «Сліпого музиканта» В.Короленко, герої якого ніби вийшли з таємничого монастиря, що на горі... Хвилювала дівчинку романтична історія рідного міста. Тут відбулась знаменита Полтавська битва, яку дівчина не раз собі уявляла, стоячи на Шведській могилі. Оце все разом спонукало Оксану придумувати власні історії.

Першу свою казку Оксана Дмитрівна Іваненко написала у 6 років. Казка була вміщена в домашньому рукописному журналі «Гриб», який дівчинка сама й «редагувала». Пізніше її дитячі повісті з'являлися в рукописному журналі, який виходив у гімназії. Оксана Іваненко написала кілька десятків книжок оповідань, повістей і казок для дітей. Серед них: «Майка та жабка» (1930), «Дитячий садок» (1931), «Черевички» (1933), «Лісові казки» (1934), «Великі очі» (1936), «Джмелик» (1937), «Три бажання» (1940), «Куди літав журавлик» (1947), «Казки» (1958) та ін. Ці твори розкривають людське життя, допомагають пізнати красу рідної природи.

З дитинства у письменниці любов до Шевченка, яка згодом перетвориться на справу її життя: над біографічним романом «Тарасові шляхи» письменниця працювала багато років. У 1961 році, напередодні сторіччя з дня смерті Великого Кобзаря, роман вийшов з друку.

Письменниця створить роман «Марія» про Марка Вовчка. У неї є повісті: про першодрукаря Івана Федорова «Друкар книжок небачених», «Богдан Хмельницький» та ін.. Твори Оксани Іваненко зібрані у п’ятитомному виданні («Веселка», 1983 – 1985 рр.)

Детальніше дізнатись про біографію і творчість письменниці пропонуємо за посиланням:
https://ukrlit.net/biography/ivanenko1.html

Твори Оксани Іваненко є у фонді Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 373 | Додав: estet | Теги: Іваненко О. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0