Головна » 2021 » Квітень » 2 » Коли Андерсен був дитиною…



13:17
Коли Андерсен був дитиною…
Чернігівська обласна бібліотека для дітей вітає всіх, хто любить книгу і читання, з Міжнародним днем дитячої книги. Відзначення цієї дати саме 2 квітня не випадкове…

2 квітня 1805 року – день народження неперевершеного казкаря. Ганс Крістіан Андерсен – данський письменник, автор романів, п’єс, віршів, але передусім – казок для дітей. Народився у Данії, в маленькому містечку Оденсе, що на острові Фюн. Батьки жили убого, цілими днями працювали, не розгинаючи спини (батько – шевцем, а мати – прачкою), щоб заробити на шматок хліба.

Малесенька комірчина, в якій мешкала сім’я, була повністю заставлена верстатами та інструментами. А оскільки дитячого ліжка не було де поставити, то спав хлопчик на маленькій скрині. Однак Гансу жилося тут дуже затишно. На стінах висіли картини, на дверях був намальований чудовий краєвид, а над ними – дерев’яна вивіска із зображенням орла з двома головами – символ того, що чоботарі шиють тільки парне взуття. А ще – поличка з книжками.

Батьки дуже любили свого синочка-одинака. Тато робив йому різні іграшки, прогулювався з ним, а вечорами читав дружині й синові цікаві книжки. А ще був кіт Карл – незмінний слухач цікавих казок Ганса, який, однак, ніколи не дослуховував розповідей до кінця, оскільки над усе любив поспати. Розумне, миле, допитливе дитя дивилося на світ широко розплющеними очима і почувалося дуже щасливим. У школі, куди його згодом віддали батьки, Ганс був наймолодшим. Вчитель звернув увагу на цього незвичайного хлопчика, а щоб під час перерв його не збили з ніг старшокласники, гуляв з ним за руку.

Особливе враження на Ганса справив театр. Незважаючи на те, що на такі «розкоші» в батьків не було грошей, двічі-тричі на рік він бував там. Пізніше хлопчик познайомився з розповсюджувачем афіш Петером і почав йому допомагати. За це він щодня отримував одну афішу. Прочитавши заголовок п’єси, список дійових осіб, Ганс починав фантазувати, вигадувати кумедні історії, ставити їх зі своїми ляльками. Іноді йому доводилося шити одяг для ляльок. Спостерігаючи за тим, як майстерно шиє син вбрання, готує декорації, мати вирішила, що він обов’язково буде кравцем. Та доля вирішила інакше…

Прочитати про дитячі роки Г.Х. Андерсена можна в книзі Ірен Роздобудько з серії «Життя видатних дітей» та в довіднику для вчителя початкових класів Ярослава Кодлюка та Галини Одинцової «120 розповідей про письменників».

Андерсен ще за життя дізнався, що таке дивовижна слава і надзвичайне визнання, на власні очі побачивши пам’ятник на свою честь. А з 1956 року затверджена міжнародна премія за кращу дитячу книгу – Золота медаль імені Г.Х. Андерсена, яку присуджують двічі на рік.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 357 | Додав: estet | Теги: Андерсен Г. - К. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0