Головна » 2021 » Лютий » 26 » Хімія – чарівниця



13:46
Хімія – чарівниця
«Хімія дає в руки людині величезні можливості і сили »
(М.В.Ломоносов)

Бібліотечний проєкт «ЕВРИКА! Знати, щоб цікаво жити» знайомить з яскравою та дивовижною книгою Юлії Смаль «Цікава хімія. Життєпис речовин», видавництво Старого Лева.

Ця книжка, мій юний читач, про те, що оточує тебе, але що ти не можеш побачити… Про світ атомів, молекул, речовин та їх перетворення. Найдрібніші атоми, кольори, таємничі реакції, вибухи, смішні та цікаві історії – це все хімія.

У першому розділі розповідається про атом, його будову та теорії різних вчених з цього приводу. Згадується про первісну людину та перший хімічний процес, який вона, сама того не знаючи, винайшла. Здогадуєшся, що це?

Звісно, приготування їжі. Перший хімік у світі зумів підсмажити здобич на вогнищі.

Цікавий факт:

Вперше отримати золото зі свинцю стало можливим із відкриттям ядерних реакцій. Щоправда, таке золото – радіоактивне і його не можна використовувати для виробництва прикрас. Жодних чарів – лише наука.

Далі йде розповідь про походження назви науки – хімії. Книга містить багато інформації – про горіння: де і чому воно відбувається, коли припиняється, як світить Сонце, про індикатори кислотності, про три стани речовини, а також про різноманітні назви елементів...

Чи знаєш ти, що…Який вогонь не можна гасити вуглекислим газом, піском та водою?(Вогонь у центрі ядерного вибуху гасять графітом, і, звісно, сонячний «вогонь» ніяк не загасиш).

У кризі детально описане скло, його походження, історія виробництва та застосування.

Є розділ присвячений хімії майбутнього (про матеріали для виробництва надсучасних гаджетів), також про техніку безпеки під час проведення дослідів.

Запам’ятай:

Ніколи не вживай результатів своїх дослідів!

Книга містить багато цікавих розповідей про внесок у розвиток хімії саме українських вчених.

Формат книги дуже зручний, багато кольорових ілюстрацій, на форзацах – періодична таблиця. А ще є сторінки для записів та покажчик імен.

Читається «Цікава хімія» легко і з захопленням. Тільки навчайся, дізнавайся та експериментуй. І нехай ця книжка стане тобі чудовим, добрим другом.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 417 | Додав: estet | Теги: цікава хімія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0