Головна » 2021 » Грудень » 10 » «Їх муза - Кліо». Професія – історик. (Калейдоскоп профорієнтаційних ідей)



12:55
«Їх муза - Кліо». Професія – історик. (Калейдоскоп профорієнтаційних ідей)
Кожен з нас робить колись один з найважливіших кроків у житті – вибір професії. Ще в школі ми дізнаємося, що історія – це, по-перше, все минуле людства, а по-друге – наука, яка вивчає це минуле. Але навіщо нам, людям, які живуть в XXI сторіччі, знати історію? Навіщо взагалі потрібна професія історика? Будемо розбиратися!

Будь-яка спільнота людей не може існувати без певних традицій. Засновники держав, релігійні вчителі, великі мудреці зробили свій внесок в історію, без знання якої ні держава, ні суспільство, ні інші науки не зможуть пояснити факту свого існування. Історію недаремно називають «наукою наук».

В усі часи професія історика високо цінувалася суспільством. Нам відомі античні історики, літописці стародавнього світу і Середньовіччя. Їх праці до сих пір є надійним джерелом відомостей про давно минулі епохи. Та й зараз історики не залишаються без роботи. Адже в історії людства ще чимало «білих плям».

На початку XX століття виокремилась самостійна галузь історичних знань – археологія. В перекладі з грецької слово «археологія» означає «наука про старовину». Археологи вивчають речові матеріальні залишки різних культур і цивілізацій. Археологи працюють зазвичай в польових умовах, що означає мінімум комфорту. Чимало справ і у так званих «кабінетних» вчених-істориків: робота над стародавніми рукописами, пошук і розтлумачення досі невідомих джерел, відтворення на основі накопиченого матеріалу достовірної картини минулого. Не менш цікава робота і в тих, хто займається новою і новітньою історією, знається на сучасній політиці і економіці.

Випускники факультетів історичного напрямку можуть реалізувати себе не тільки як педагоги і науковці, а й як політики, соціологи, журналісти та аналітики. Справа історика не тільки в архівах, а й у сучасному світі. Історик покликаний допомогти глибше розуміти і будувати сьогодення, формулювати нові ідеї та відстоювати їх, збагачувати історичну пам’ять. На сьогодні ми є свідками непростої ситуації у світі та зокрема у нашій країні, коли історію переписують і перефразовують під політичні інтереси правлячої верхівки. Тому зараз найважливішими якостями історика мають бути незалежність та непідкупність, правдивість, здатність відстояти правду та факти, незважаючи на приналежність до політичних сил, громадянства та національності.
Тож ким бути – вирішувати тільки вам!

А ким і де працювати історику, який по-справжньому любить свою спеціальність дізнавайтеся тут:

https://happymonday.ua/kim-i-de-pratsyuvati-istoriku




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 320 | Додав: estet | Теги: Історик, профорієнтація, професія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0