Головна » 2021 » Лютий » 11 » «Головне – займатися улюбленою справою». Олександр Продан. (Калейдоскоп профорієнтаційних ідей «Обирай своє майбутнє»)



13:11
«Головне – займатися улюбленою справою». Олександр Продан. (Калейдоскоп профорієнтаційних ідей «Обирай своє майбутнє»)
Цілком вірогідно, що ви хоч раз у житті читали книжку, яку ілюстрував Олександр Продан. Адже твори Володимира Аренєва, Ярослава Яроша, Івана Франка, Марка Твена, Астрід Ліндгрен, Ганса Крістіана Андерсена та багатьох інших письменників мають надзвичайно привабливий вигляд саме завдяки художньому оформленню цього художника.

А 2014 року на EuroCon у Дубліні Олександр Продан отримав нагороду як найкращий художник-ілюстратор фантастичної літератури.

Зазирнемо і ми за лаштунки «мистецької кухні» та дізнаємося про джерела натхнення цього талановитого митця.

Художник – це покликання. Змалечку Сашко любив малювати. Як і всі дітки, мабуть. Але в нього виходило трошки краще, ніж у інших. Батьки побачили це і віддали його до художньої школи, де він навчався близько семи років. Потім, після школи, хоч як це не дивно, за порадою батьків пішов навчатися будівельній справі. Але малювати не кидав – це було його хобі.

Тож наступним його університетом став саме художній. Тоді Олександр ще стояв на роздоріжжі: займатися живописом чи дизайном? Серед його викладачів був один з найуспішніших ілюстраторів України – Кость Лавро. Він його помітив і переконав зайнятися ілюструванням книжок. За що Олександр і дотепер йому безмежно вдячний.

З чого ж починається робота над ілюстраціями? Спочатку – знайомство з автором чи видавцем. Потім перемовини. Потім читання книжки. Паралельно Олександр робить ескізи, замальовки майбутніх персонажів, збирає інформацію, наприклад, про час, коли відбуваються події. Часом доводиться і до музею завітати, і в бібліотеці кілька статей чи книжок переглянути. Натхнення Олександр шукає у творчості талановитих ілюстраторів, художників, у фільмах.

У кожного художника свій особистий шлях. Зрозуміло, що треба багато малювати, експериментувати, слідкувати за трендами або чекати, поки твої малюнки потраплять у тренд. Треба прагнути бути оригінальним, комунікабельним. Обов’язково, окрім сторінок у Фейсбуці та Інстаграмі, викладати свої роботи на професійних майданчиках, слухати поради, читати, вивчати. Можна вчитися самому по підручниках, але більш раціональний шлях – піти в художню школу, в університет, де викладачі покажуть і підкажуть.

Такі поради молодим ілюстраторам від Олександра Продана, інтерв’ю з яким можна прочитати на сторінках вже відомого нашому читачеві найкращого журналу для підлітків «Однокласник» (№ 12 за 2020 рік) в рубриці «АРТіШОК».




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 417 | Додав: estet | Теги: Продан О., Художник, журнал Однокласник, професія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0