Головна » 2020 » Серпень » 14 » Дослідник і співець її величності природи (До 160 річчя від дня народження Ернеста Сетон-Томпсона)



11:26
Дослідник і співець її величності природи (До 160 річчя від дня народження Ернеста Сетон-Томпсона)
Сетон-Томпсон вважається піонером сучасної школи письменників реалістичної літератури про тварин. До прози пана Ернеста, тварин, особливо диких, в літературі дуже часто представляли жорстокими істотами. Але саме йому вдалося показати, що всі тварини, навіть дикі і небезпечні, мають співчуття і індивідуальні якості, притаманні тільки їм.

Біографія і творчість:

Ернест Сетон-Томпсон народився 14 серпня 1860 року. Незважаючи на те, що народився він у Великобританії, а помер в США, Ернест Сетон-Томпсон вважається канадським автором, оскільки у 1866 році його сім'я емігрувала до Канади. Більшу частину свого дитинства він провів в місті Торонто провінції Онтаріо. Його батько був жорстокою людиною, тому з ранніх років хлопчик тікав від нападок батька в лісові хащі неподалік, де спостерігав поведінку тварин і навчався зображати їх в малюнках.

Детальніше читати біографію за посиланням:
https://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/printit.php?tid=4358

Цікаві факти життя:

- предки Ернеста Сетона-Томпсона мали шотландське походження, належали до старовинного роду. І ставши відомим письменником, він відновив старовинне прізвище роду, яке тепер стало подвійним;
- поєднував у собі таланти чудового письменника і прекрасного художника-анімаліста;
- першим у світі написав твори, головними героями яких були справжні звірі і птахи;
- автор 40 книжок;
- започаткував навчально-виховну програму «Життя в природі по-індіанськи» (заняття проходили у формі гри) участь у ній брали місцеві підлітки;
- один з ідеологів і основоположників скаутського руху;
- письменник двічі був одружений, його дочка Енн - автор дуже популярних історичних і біографічних романів;
- мав маленьке видавництво Seton Village Press;
- твори екранізовані в різних країнах;
- придбав 100 акрів землі в Санта-Фе, штат Нью-Мексико, США. В кінцевому підсумку його володіння зросли до 2500 акрів, і перетворилися у невелике село;
- він і помер у віці 86 років. Пан Ернест був кремований . У 1960 році, на честь 100-річчя з дня народження письменника , його дочка і онук розкидали попіл Ернеста Сетона-Томпсона з літака.

В Україні вперше було надруковано збірку оповідань Сетон-Томпсона у 1917 році. Книги письменника про тварин мали і мають небувалий успіх у юних та дорослих читачів.

Чернігівська обласна бібліотека для дітей має у фонді багато творів Ернеста Сетон-Томпсона.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 514 | Додав: estet | Теги: Сетон-Томпсон Е. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0