Головна » 2020 » Серпень » 25 » Чарівний світ Пауля Маара



15:45
Чарівний світ Пауля Маара
Казкові персонажі Пауля Маара відомі далеко за межами Німеччини. У творах письменника поєдналися риси німецької народної казки та сучасного життя. Німецький казкар створив і намалював нових героїв: Маленьке Кенгурятко, пана Белло (це кумедний пес, що перетворився на людину) і веселого Суботика, якого нерідко називають сучасним Карлсоном. Непосидючого Суботика читачі полюбили за доброту, гумор і фантастичні можливості здійснювати бажання. За казкові твори, малюнки до них і сценарії Пауль Маар отримав високі відзнаки різних країн. Його називають найпопулярнішим серед сучасних дитячих письменників, драматургів Німеччини, Австрії та Швейцарії. Автор понад 50 творів.

Пауль Маар народився 13 грудня 1937 року в Швайнфурті, Німеччина. Після смерті матері жив в селі у діда в м. Терес на півночі Баварії. Навчався в гімназії, пізніше в академії мистецтв. Маар працював оформлювачем сцени і сценічним фотографом в театрі, потім протягом 10 років викладав мистецтво. З 1976 р. повністю присвятив себе літературі. Зараз живе в Бамберзі з дружиною і трьома дітьми.

Писати для дітей книги спонукав Пауля його п’ятирічний син. Його твори перекладені 30 мовами. Найбільш відомі – це казки про Суботика ( Маар створив 9 оповідань-казок).

Пригодницька повість «Китобус, або Нові цятки для Суботика» є втіленням природного й дитячого погляду на світ. Суботик – це схожа на дитину істота із носом-п'ятачком, блакитними цятками на обличчі, копицею рудого волосся, жаб'ячими ногами та кругленьким черевцем і ніхто не знає хто він: дівчинка чи хлопчик (але більш схожий на хлопчика). Зазвичай він вдягнений у водолазний костюм, Суботик росте з року в рік, але поки він досягнув розмірів восьмирічної дитини. Ця істота може виконувати бажання, використовуючи цятки на своєму обличчі. Проте ці бажання мають бути дуже чітко сформульовані. Харчується Суботик дуже різноманітно – це стільцеві ніжки, віконні ручки, тканина, але улюбленими є сосиски без хліба щедро приправлені гірчицею. Розважаючись, Суботик полюбляє римувати та співати власні пісні (що зрідка вшановується оточуючими), вільно володіє "дитячою" мовою. Панові Пляшкеру пощастило найдужче, бо саме його Суботик обрав і зве своїм татусем і на його примхи витрачає своє найбільше багатство – дивовижні сині цятки. Одначе цього разу все навпаки, тепер уже вічно сором'язливий та старомодний пан Пляшкер виконує всі забаганки свого винахідливого й непосидючого синочка. Дається це йому вкрай нелегко, тим паче, що він саме під цю пору несподівано… закохався!

Письменник сам ілюструє власні книги. Пауль Маар говорить словами свого кумедного та енергійного героя: вчить нас досягати здійснення своїх бажань власноруч та розбиратися в тому, чого ми прагнемо насправді. Автор використовує чудову мову для того, щоб читач будь-якого віку отримав насолоду від гри слів.

Читати книгу Пауля Маара «Китобус, або Нові цятки для Суботика» онлайн:
https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php?tid=671




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 551 | Додав: estet | Теги: Маар Пауль | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0