Головна » 2022 » Травень » 12 » 13 травня відзначаємо 85-річчя від дня народження Роджера Желязни



15:16
13 травня відзначаємо 85-річчя від дня народження Роджера Желязни
Якщо ви давній прихильник фентезі та фантастики або тільки знайомитеся з цим жанром, то рекомендуємо почитати книги Роджера Джозефа Желязни. Цей відомий американський письменник та його дивовижні історії завоювали не тільки серця поціновувачів фентезі по всьому світу, а й премії «Неб’юла» (тричі) та Г’юґо Гернсбека (шість премій).

Що ж відомо про нього?

Незвичне для американця прізвище дісталося від його батька поляка Йозефа Желязни. Його мати Джозефіна Світ - американка ірландського походження. Роджер народився 13 травня 1937 року в Клівленді (США).

Ніхто не міг тоді знати, що він стане лідером «Нової хвилі» (течія фантастики, яка змістила центр уваги з роботів та космічних кораблів на внутрішній світ людини) та класиком жанрів «наукова фантастика» й «фентезі».

 Вже в десять років Роджер писав казки.
 Навчався у Клівлендському Західному університеті. Спочатку на відділення психології, а згодом - англійської словесності.
 Захистив дисертацію про англійську драму часів королеви Єлизавети.
 Під час навчання займався дзюдо й східними єдиноборствами, писав та видавав вірші, писав, але не видавав фантастичні оповідання, вчився грати в шахи, вивчав хінді та японську, захопився медитацією та містикою. Згодом усе це можна буде знайти в його книгах.
 Перше оповідання Желязни «Гра пристрастей» опублікував журнал «Amazing Stories» у 1962 році.
 Деякі свої книги видавав під псевдонімом Геррісон Денмарк.
 Паралельно з основною роботою, у 1967-1968 рр. він був секретарем-скарбником Асоціації письменників-фантастів.
 Власну компанію Amber Corporatio назвав на честь книги, що прославила його.
 Першою книгою, в якій письменницький талант проявився повною мірою, став роман «Бог Світла», написаний у 1967 році. Яскраві персонажі поєднуються тут з захоплюючими міфічними колізіями і майстерно збудованими діалогами, що згодом стали фірмовим почерком майстра.
 Перлиною творчості Желязни є «Хроніки Амбера». У 1969 році письменник пішов з державної служби, щоб стати професійним літератором. Разом з сім'єю він переїхав з Огайо в Нью-Мексико. Вже через рік з'явилась перша книга його чудових «Хронік» – «Дев'ять принців Амбера», успіх якої був неймовірний.
 А далі романи, збірки новел і віршів публікувалися щорічно. Усього видано понад 150 оповідань і 50 книжок Роджера Желязни.


Аудіо-книга Желязни Р. Хроніки Амбера. Кн.1: Дев’ять принців Амбера




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 208 | Додав: estet | Теги: Желязны Роджер | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0