Головна » 2024 » Січень » 30 » Звітуємо! Працюємо, творимо, виховуємо, підтримуємо, перемагаємо!



10:12
Звітуємо! Працюємо, творимо, виховуємо, підтримуємо, перемагаємо!
Підсумовуючи роботу Чернігівської обласної бібліотеки для дітей за 2023 рік, другий рік повномасштабного вторгнення, ще і ще раз впевнилися, що українська нація – стійка, згуртована, талановита, активна - націлена на перемогу і подальший розквіт в родині європейських держав.

Сьогодні в бібліотеці відбулися щорічні звітні збори колективу. Звітуючи, кожен відділ обирав найцікавіші, наймасштабніші події, що відбувалися протягом звітного року. Але обирати було дуже важко, адже кожна подія була цікава, креативна, націлена на виховання у підростаючого покоління любові до рідного краю, своєї Батьківщини, формування розуміння національної ідентичності, самоповаги.

Та кількість, форма, наповнення заходів, що відбулася в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей, - вражає своїм різноманіттям, змістовністю, глобальністю і цілеспрямованістю. Той міцний стрижень, що об’єднав колектив навколо спільної цілі, відчувався у кожному виступі.

Якщо казати про цифрові показники, то, в порівнянні 2022 роком, вони суттєво покращилися, деякі були перевиконані. У 2023 році бібліотека обслужила близько 14000 користувачів, книговидача склала близько 176000 примірників, і це дуже непогано, враховуючи, що на виконання Рекомендацій Міністерства культури та інформаційної політики щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв’язку з російською збройною агресією за 2023 рік з фондів бібліотеки було вилучено 7294 примірника документів, а поповнився фонд на 1519 примірників. Поповнення фонду відбулося завдяки фінансуванню в рамках прийнятої обласної Програми сприянню функціонуванню української мови як державної в Чернігівській області на 2023-2028 роки, а також за рахунок обмінного фонду, подарунків від благодійників і програмі «Українським дітям – українську книгу».

Протягом звітного року працівники навчалися на різних онлайн-курсах, підвищували свою кваліфікацію у стінах бібліотеки, була проведена потужна методична робота для дитячих бібліотек області. Діти Чернігова і Чернігівщини активно долучалися до всіх творчих конкурсів, організованих як нашою бібліотекою, так і Національною бібліотекою України для дітей.

Активною формою популяризації бібліотеки стало висвітлення нашої діяльності на сторінках фахових журналів («Бібліотечний форум» та «Бібліотека у форматі Д») та виступи директора в ефірах місцевого радіо.

Не можна оминути подію з нашої історії. 2023 року Чернігівська обласна бібліотека для дітей відсвяткувала свій 125-річний ювілей. Не дивлячись на складнощі військового часу, урочистості відбулися у партнерстві з Чернігівським обласним молодіжним театром, актор якого Євген Сидоренко, зробив наше свято справжнім дійством про книгу, читання, бібліотеку і читача.

Творчі зустрічі з письменниками (Леся Мовчун, Богдан Красавцев, Сашко Дерманський, Петро Антоненко, Олена Терещенко та іншими), видавцями, а саме – директором видавництва «Фоліо» Олександром Красовицьким, чернігівськими науковцями (Сергієм Бутком, Володимиром Бойком, Тетяною Новик, Іваном Богатирьовим та іншими) – це все складові нашої роботи минулого року.

2023 року започатковані нові проєкти, як то «Пережите. Спогади про життя під час війни», «Уроки ремесел у бібліотеці» (у співпраці з Чернігівським обласним центром народної творчості), продовжилася подальша співпраця з волонтерською ініціативою SUCHO, в тому числі і архівування книг з фонду Чернігівською обласною бібліотекою для дітей, онлайн-проєкт промоції книги, читання «Digital-покоління читає», культурно-просвітницький проєкт «Дитина і родина у правовому полі» спільно з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області, відкриття «Школи мотанки» під керівництвом чернігівської майстрині Олександри Дідович, «Клуб документального кіно» та низка інших, які гідно доповнили старі бренди роботи бібліотеки.

«З Україною в серці!» - з такою назвою Чернігівська обласна бібліотека для дітей вперше, не тільки в своїй роботі, а і взагалі серед закладів культури Чернігівщини, провела благодійний концерт на підтримку Дмитра Терещенка, який втратив ногу у цій безжальній війні. Результати приголомшили – за дві години концерту, було забрано 25000 гривень і передано юному захиснику.

Не можна не говорити про ту потужну роботу, яку веде Чернігівська обласна бібліотека для дітей, як волонтерський центр. На сьогодні, починаючи з осені 2022 року працівниками, читачами, друзями бібліотеки сплетено 100 маскувальних сіток, які рятують життя нашим захисникам. Обереги для захисників, дитячі малюнки, теплі речі, солодощі, ліки, паски до Великодня, книги та багато іншого збиралося і передавалося на фронт – все для Перемоги і підтримки наших захисників.

Отже, вся робота, яку веде бібліотека, надважлива, і нам неможна послабляти свій культурний тиск на своїх прихильників і більше того, треба залучати нових партнерів, друзів, читачів, наполягаючи на важливості бібліотечної справи в рамках загальної справи підтримки і розвитку культурної сфери.

З виступів завідувачів відділів і керівництва бібліотеки з абсолютною впевненістю можна говорити про те, що Чернігівська обласна бібліотека для дітей минулого року працювала плідно, креативно, активно, завзято, впевнено відповідаючи на виклики сьогодення, на виклики війни.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 95 | Додав: estet | Теги: звіт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Січень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Форма входу
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0