Головна » 2020 » Листопад » 17 » Усе впорядковується відповідно до чисел



17:06
Усе впорядковується відповідно до чисел
«Числа – це боги»
(Піфагор)

Пізнавальний бібліотечний проєкт «Еврика» пропонує відому, незвичайну, цікаву книгу Якова Перельмана «Захоплююча алгебра». Це друга книга із серії «Країна Перельманія». Уже майже ціле століття книгами Якова Ісидоровича Перельмана зачитуються мільйони читачів в усіх куточках світу, серед них були й такі світочі розуму, як Альберт Ейштейн, Герберт Веллс, Костянтин Ціолковський та Сергій Корольов.

Чи може алгебра бути захоплюючою?

Якщо ти, мій юний друже, вважаєш, що ні, то ти ще не знайомий з книгами Перельмана, бо коли прочитаєш хоча б одну, то одразу збагнеш, що з-під його пера цікавою могла вийти будь-яка наука. Ти відкриєш для себе такі факти, які скоріш за все докорінно змінять твоє колишнє ставлення до математики та уявлення про неї.
Зокрема, ти довідаєшся, як алгебра розкрила механічні проєкти мислячих машин, дізнаєшся, які алгебраїчні завдання пропонувалися у знаменитих тестах Едісона для майбутніх винахідників, за що німецький лікар-офтальмолог Вольфскель призначив славнозвісну премію у 100000 марок. По якій траєкторії повинна рухатись ракета до Місяця, правду про банківські відсотки та найвигіднішу схему їхнього нарахування, про геометричну прогресію як універсальну модель відновлення живої природи.
Підвищенню інтересу до предмета сприятиме неповторна форма розповідей, ілюстрації, а також екскурси в історію наукових відкриттів.

«Захоплююча алгебра» перекладена багатьма мовами світу, це перший повний переклад українською мовою.

Хто бажає себе перевірити? Старовинна задача:

«Кінь і мул йшли поряд з важкою ношею на спині. Кінь скаржився на свою непомірно важку ношу. «Чому ти скаржишся? – запитав його мул. – Адже якщо я візьму в тебе один мішок, то моя ноша стане удвічі важчою за твою. А от якби ти зняв з моєї спини один мішок, то твоя ноша стала б однаковою з моєю».

Скажіть же, мудрі математики, скільки мішків ніс кінь і скільки – мул?

Відповідь на цю старовинну задачу знайдеш у книзі Перельмана «Захоплююча алгебра», сторінки 71-72.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 424 | Додав: estet | Теги: алгебра, Перельман Я.Н. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0