Головна » 2022 » Травень » 31 » «Усе в твоїх руках». До Всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням



13:43
«Усе в твоїх руках». До Всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням
Традиційно щороку 31 травня весь світ і Україна в тому числі, відзначає День боротьби з тютюнопалінням. В цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції. Це включає в себе широке інформування суспільства про шкідливий і згубний вплив тютюну на здоров’я курця і оточуючих його людей.

Противники шкідливої звички закликають курців кинути палити хоча б на один день.

День боротьби з тютюнопалінням був встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Перед світовою спільнотою було поставлено завдання – добитися, щоб у 21 столітті проблема паління тютюну зникла. У березні 2006 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну. Конвенція зобов’язує учасників вживати конкретних заходів, спрямованих на боротьбу з цим явищем.

На сьогоднішній день в Україні прийнятий закон про заборону куріння в громадських місцях.

Близько половини усіх курців помирають від хвороб, пов’язаних із тютюном, і дослідження також показують, що пасивне паління впливає на всіх, хто знаходиться поруч.

Чому тютюн шкідливий?

Тому що паління викликає підвищення частоти пульсу, концентрації цукру в крові, сприяє легкій збудливості кори головного мозку, має розслаблюючу дію на периферичні м’язи, є причиною цілого ряду хронічних захворювань, провокує розвиток онкологічних, серцево-судинних недугів, захворювань органів дихання.
Чим схожий тютюн на інші наркотики?

Після проникнення сигаретного диму в легені нікотин потрапляє в мозок вже через сім секунд. Нікотин – оcновна речовина тютюнового диму, яка порушує нормальну роботу головного мозку курця, викликає таку ж саму залежність, як і важкі наркотики – героїн та кокаїн. Тому хоч і більше 65% курців хочуть кинути палити, вдається це лише 10-15% з них.

Виникає питання, як звільнитися від куріння?

Способів і порад кинути курити дуже багато, адже палять різні люди і кожен обирає свій шлях до здоров’я. Пропонуємо деякі поради тим, хто хоче кинути виклик тютюну та тютюновій залежності:

 Призначте День припинення куріння, назвіть його Днем здоров’я. Бажано, щоб він був у межах двох тижнів з моменту прийняття такого рішення.
 Повідомте про своє рішення друзів, які б підтримали Вас у цьому.
 Пам’ятайте, що у Вас завжди є можливість вибору і щоразу, коли Вам захочеться викурити сигарету, зізнайтеся собі: «Я хочу курити», але потім скажіть собі рішуче: «Але зараз я не буду курити, я обираю Здоров’я!».


Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням є нагодою для усвідомлення небезпеки, яку несе здоров’ю суспільства тютюнопаління, допомоги людям, які бажають позбутися цієї шкідливої звички та пересторога для тих, хто ще не спробував курити.

Пропонуємо Вам, любі читачі, прочитати легенду за посиланням:

«Легенда про пихатого мандарина»

https://naurok.com.ua/trening-na-temu-paliti-chi-ne-paliti-111630.html

https://naurok.com.ua/post/mizhnarodniy-den-nepalinnya-dobirka-materialiv-iz-biblioteki-na-urok

Рекомендуємо добірку відео:

31 травня – Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням



ТСН зібрала факти про куріння до Дня боротьби зі шкідливою звичкою



Чи безпечніші електронні сигарети та кальян за звичайне куріння




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 214 | Додав: estet | Теги: тютютнопаління | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 2
Користувачів: 1
0667583515