Головна » 2020 » Вересень » 11 » Своєрідність творчості О. Генрі



15:16
Своєрідність творчості О. Генрі
Великий О. Генрі! Він був майстром своєї справи - крім того, майстром найбільшим! І до сих пір залишається не тільки кращим, але і неперевершеним. Майже з кожної його новели інші письменники могли б зробити непоганий роман, а він на двох-трьох сторінках вмів висловити все сповна, передати історію яскраво, точно, повно і при цьому стисло і легко.

Адже щоб написати новелу, яка буде чіпляти читача за душу навіть через двісті років, потрібно володіти не тільки талантом письменника і божественним даром оповідача, а й майстерністю справжнього творця і художника, а також великим серцем і світлою душею.

Життя американського письменника О. Генрі було настільки надзвичайним і запаморочливим, що і саме по собі, без прикрас зайвими домислами, є готовим матеріалом для гостропсихологічної драми з елементами детективу, або ж для захоплюючої кримінально-біографічної трилогії, в якій є все, що потрібно сучасній читаючій публіці.

Американський прозаїк О. Генрі (справжнє ім'я й прізвище Вільям Сідней Портер) народився 11 вересня 1862 року в Грінсборо, штат Північна Кароліна. Життя Вільяма Портера було нерадісним від самого дитинства. У 3-річному віці втратив матір (померла від туберкульозу). Батько почав пити, занепав духом і не міг виховувати сина. Виховання взяла на себе тітка, Евеліна Портер, яка мала свою приватну школу для…дівчат!

Хлопчик навчався і виховувався саме там. У школі хлопець відзначався гострим розумом, багатою уявою, міг однією рукою малювати, а другою одночасно розв’язувати математичні завдання. Сирітство змусило Вільяма кинути школу і вступити учнем до аптеки його дядька. У 15 років, отримавши професію фармацевта, він став аптекарем на п’ять років.

Вільям від матері мав спадкову схильність до туберкульозу, від цієї хвороби померли його мати і дружина. Захворів і він, але… Друзі допомогли йому перебратися до Техасу. Там Вільям прожив два роки на ранчо, спілкуючись з прототипами своїх майбутніх літературних героїв - з ковбоями та шукачами пригод. Просте життя у сонячних преріях стало ліками: Портер одужав.

Письменник багато вистраждав, перш ніж до нього прийшли багатство і популярність. За своє життя всього О. Генрі написав 273 новели та оповідання і тільки один великій твір - роман «Королі і капуста». Повне зібрання його творів становить 18 томів. Його розповіді перекладені багатьма мовами світу.

Сюжети своїх творів автор часто черпав з життя. Але, на відміну від творчості, доля не завжди радувала самого автора і його близьких хеппі-ендом. Так, знамениті «Дари волхвів» були написані після того, як Портер з перегонів примчав до вмираючої дружини на Різдво. Він встиг попрощатися з улюбленою в це світле свято, а вона - піднести чоловікові останній подарунок - золотий ланцюжок для його годинника. Бідна жінка не знала, що цей самий годинник Портер продав кілька днів тому, щоб на виручені гроші придбати квиток в рідне місто.

Новели О. Генрі - тісне співіснування смішного і сумного, кумедного і драматичного. Вони завжди закінчуються несподівано. Саме тому його оповідання читають з неослабним інтересом. Приваблює читачів і чарівність гумору, і серйозні думки, і добродушний сміх автора. 1 задоволення читач дістає подвійне: ми навчаємося цінувати тонку майстерність, з якою письменник вміє на кількох сторінках показати комічні випадки та натякнути на драми життя, і відчуваємо потаємну мрію автора про те, щоб життя стало кращим.

Читайте новели О. Генрі і отримуйте невимовну насолоду!

Читати біографію О. Генрі:

https://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/printit.php?tid=4318
https://sites.google.com/site/ohenry1862/biografia

Читати твори О. Генрі:
https://www.ukrlib.com.ua/world/author.php?id=103




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 464 | Додав: estet | Теги: О.Генрі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0