Головна » 2020 » Жовтень » 21 » «Спасибі серцю — хай болить...» (До 85-річчя з дня народження Бориса Олійника)



14:41
«Спасибі серцю — хай болить...» (До 85-річчя з дня народження Бориса Олійника)
Борис Олійник, безперечно, унікальна постать в українській культурі, політиці та філософії, один з найбільших поетів другої половини ХХ століття. Він не має аналогів у землях близьких і землях далеких…

Академік. Лауреат численних премій. Герой України. Народний депутат. Та передусім - Поет. Його життєве і мистецьке кредо: "Писати, як живеш, а жити, як пишеш".

Активною громадянською позицією Борис Олійник довів, що поет відповідає за все, що було до нього, що відбувалося за його життя і що буде після нього: "Я тим уже пишаюся, що українець зроду".

Народився Борис Ілліч Олійник 22 жовтня 1935 року в селі Зачепилівка на Полтавщині.
"Я завжди говорив, що героєм у нас може бути кожен. От людиною – це вже складніше. Тому до звання Героя України ставлюся спокійно. Спасибі, звичайно. Але чи від того я став кращим, чи гіршим? У мене єдина перевага – я нікого не продав. Романтиком я був і лишаюся досі. Бо вважаю, що той, хто зраджує свої небесні ідеали, стає абсолютним обивателем, навіть у літературі. Не знаю, чи вдалося мені зберегти літературну планку. Принаймні все життя я намагався її не опускати. Без романтики все засохне. Пересохнуть усі джерела, які поять нашу духовну річку", - говорив в інтерв'ю Олійник.

Цікаві факти з життя:

Вірші почав писати в шкільному віці.

Одинадцять років очолював парторганізацію СП України і пишався тим, що за ці роки ніхто з колег-письменників не був виключений з її лав і тим паче посаджений за ґрати.
У журналістиці пройшов шлях від простого кореспондента до головного редактора.
Першим на державному рівні 1988 року в Кремлівському Палаці розповів про Голодомор в Україні, запропонувавши створити «Білу книгу» про чорні діла 1932-1933 років).

Автор понад 40 книг поезії, статей та есе, які перекладені російською, чеською, словацькою, польською, сербською, румунською, італійською та ін. мовами. Перша збірка його лірики "Б'ють у крицю ковалі" вийшла в 1962 році.

Багато творів поета покладені на музику. 2012 року кандидатуру Олійника висували на здобуття Нобелівської премії з літератури.

Про Б.Олійника читати ще:

https://onlyart.org.ua/biographies-poets-and-writers/olijnyk-borys-biografiya/




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 444 | Додав: estet | Теги: Олійник Б. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Жовтень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 3
Користувачів: 1
estet