Головна » 2023 » Листопад » 23 » Сергій Жадан. Повість «Депеш Мод. Ще одна розмова» Бібліотечний порадник: «Читання книг – найкращий засіб від турбот, тривожності і стресу»



16:48
Сергій Жадан. Повість «Депеш Мод. Ще одна розмова» Бібліотечний порадник: «Читання книг – найкращий засіб від турбот, тривожності і стресу»
Ім’я Сергія Жадана відоме не лише в Україні, а й далеко за кордоном. Поет, прозаїк, есеїст, перекладач, лауреат міжнародних премій, автор роману, що став кращою книгою десятиріччя конкурсу «Книга року ВВС», людина, яка об’єднує Схід і Захід… Його літературні твори перекладені багатьма мовами, чимало з них стали помітними подіями в сучасній літературі.

Повість «Депеш Мод. Ще одна розмова» – книжка про вісімнадцятирічних часів 90-х, які «б’ються своїми дурними головами у відчинені двері дорослого життя», - такий собі «маніфест асоціальної молоді». А ще – кілька слів про політику та естетику, осмисленість, ностальгію, суспільство, революційні практики і про життя, яке значно непередбачуваніше за літературу.

Виписані автором із такою щемливою ніжністю герої, опинившись на задвірках життя та узбіччях його магістральних шляхів, прагнули будь-що-будь залишатися вільними людьми, підкреслимо – саме вільними. Власне, поняття «свободи» стає ключовим як для розуміння цих юних маргіналів з їхніми «асоціальними» прагненнями, так і загалом для осмислення «проклятих 90-х».

Троє друзів вирушають на пошук четвертого, щоби терміново повідомити йому про загибель вітчима… Хтось може назвати цей роман гімном маргіналів або портретом жорстокого міжчасся дев’яностих. А хтось – літературою для підлітків – з усією їхньою зневірою, несприйняттям світу дорослих, прагненням свободи, відчаєм та беззахисністю, – які на задвірках індустріальних краєвидів шукають себе і власне місце у житті. Та чи знайдуть?

«Мої друзі хочуть, щоб з ними рахувалися. Вони ревниво ставляться до того, як із ними розмовляють і про що, як на них при цьому дивляться. Намагаються зрозуміти, що про них думають, коли говорять. Постійно скандалять, з ними важко спілкуватися, вони нервують у компаніях, якщо це не їхні компанії, їх час від часу звідкись викидають, якби хтось із них летів літаком, його б і з літака викинули, це вже точно. Я сам до таких речей раніше нормально ставився, але останнім часом теж починаю заморочуватися – не люблю, скажімо, коли хтось забуває моє ім’я, ось, скажімо, ми говоримо-говоримо, і раптом виявляється, що ніхто не знає, як мене звати, навколо стільки придурків крутиться…» (уривок з книги)

Отже, читайте повість Сергія Жадана «Депеш Мод. Ще одна розмова» і пам’ятайте: «ЧИТАННЯ КНИГ – найкращий засіб від турбот, тривожності і стресу!». Книгу шукайте на абонементі відділу обслуговування учнів 5-9 класів Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 148 | Додав: estet | Теги: Жадан С. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0