Головна » 2020 » Липень » 20 » "Премудрий гідальго Дон Кіхот з Ламанчі" (415 років найвпливовішому роману Іспанської Золотої Доби)



13:23
"Премудрий гідальго Дон Кіхот з Ламанчі" (415 років найвпливовішому роману Іспанської Золотої Доби)
1605 року вперше видали роман "Премудрий гідальго Дон Кіхот з Ламанчі" іспанського письменника Мігеля де Сервантеса, який вважається одним з найкращих романів світу.

Роман Мігеля де Сервантеса збагатив культуру Європи. Імена його персонажів: Дон Кіхот, Санчо Панса, Дульсінея відомі практично кожному європейцю. В українській мові, наприклад, вживається дієслово «донкіхотствувати», що означає боротися за шляхетну, але безнадійну справу, поводитися, як лицар, навіть собі на шкоду.

Алонсо Кіхано так зачитується лицарськими романами, що він починає жити ними. Реальність відсувається на другий план, і він починає жити у світі середньовічного лицарства, вважаючи себе, звісно, одним з його представників.

Головний герой вигадує собі красиве ім’я. Справжньому лицареві цього недостатньо. Необхідний ще зброєносець, яким стає знайомий Дон Кіхота Санчо Панса.

Новоспечений лицар дає гучне ім’я навіть своєму коневі: Росінант. Не може лицар і без дами серця, якою стає жінка з сусіднього села з поетичним пишним ім’ям Дульсінея Тобоська. Зброю Дон Кіхот лагодить собі з того, що «завалялось» у домі ще з часів його прадіда. От, здавалося б, і все! Образ славного лицаря вийшов на славу. Але ж ні: жоден славний лицар не обходився без подвигів, які покриють його ім’я вічною славою. Отже, Дон Кіхот вирушає творити подвиги, показувати свою лицарську мужність та звитягу…

Дивакуватість Дон Кіхота – це стан душі героя. Хоч його прагнення допомогти, рятувати потерпіли фіаско, зате він щасливий, доживатиме вік із впевненістю, що та мить безумства – і було саме щастя. А ми, читачі, теж сповнюємося божевільною надією впіймати цю блаженну мить. Навіть ціною безумства…

Книга є у фонді Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.

Читати роман он-лайн:
https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php?tid=277

Буктрейлер:




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 538 | Додав: estet | Теги: Сервантес М., Дон Кіхот | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Липень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0