Головна » 2022 » Травень » 18 » Практичні поради під час війни: вибухонебезпечні предмети



14:00
Практичні поради під час війни: вибухонебезпечні предмети

У нашій країні війна. Тисячі боєприпасів залишаються нездетонованими після ворожих обстрілів. Крім того міни та інші вибухонебезпечні предмети можуть бути:



• у покинутих будинках

• на вулицях

• на дитячих майданчиках

• у полях, лісах, на узбіччях доріг тощо.




У випадку виявлення вибухонебезпечного або підозрілого предмету виконайте наступні кроки:



• В жодному разі не торкайтесь підозрілого предмету (не намагайтеся доторкнутися рукою, ногою чи будь-яким предметом, пересунути, підняти або знешкодити підозрілий предмет. Не чіпайте покинуту техніку);

• Відійдіть на безпечну відстань (тримайте дистанцію від підозрілого предмета не менше 100 метрів);

• Позначте місце, де знаходиться підозрілий предмет (позначте палицями, одягом, камінням тощо місцезнаходження підозрілого предмету);

• Попередьте інших (попередьте про знахідку інших осіб поруч. Відведіть їх та відійдіть самі на безпечну відстань);

• Поінформуйте про знахідку (офіційні канали повідомлень: екстренні номери 101 - ДСНС, 102 - Поліція).




У ДСНС нагадують, що всього з початку широкомасштабного військового вторгнення російської федерації на території України знешкоджено 65 тис. 212 вибухонебезпечних предметів та 417,4 кг вибухової речовини, у тому числі 1 тис. 937 авіаційних бомб. Обстежено територію площею 9 тис. 189 га.



Як же виглядають ці «вбивці», які залишив нам ворог. Уважно прочитайте, запам’ятайте і дійте за інструкцією.



Протипіхотна вистрибуюча осколкова міна кругового ураження ОЗМ-72

Міна ОЗМ - 72 може бути замаскована кущами та іншою рослинністю біля місць ведення бойових дій та знаходження військових позицій.

 



 



 



Мінометна міна 82мм

Мінометну міну 82 калібру можна виявити на поверхні ґрунту місцях ведення бойових дій, знаходження тимчасових польових складів та на покинутих військових позиціях.


• Протитанкова міна ТМ-62М

Міна ТМ-62 може бути закопана у ґрунт або замаскована травою та іншою рослинністю на дорогах біля місць ведення бойових дій та знаходження військових позицій.


• Осколочно-фугасний артилерійський снаряд калібру 122 мм

У разі не спрацювання снаряду після пострілу із гармати, глибини проникнення у ґрунт може становити близько 3-х метрів. Артилерійський снаряд калібру 122 мм та боєприпаси аналогічного зразка, але іншого калібру, можна виявити на поверхні ґрунту в місцях ведення бойових дій, знаходження тимчасових польових складів та на покинутих військових позиціях.


• Протипіхотна міна ПОМЗ-2М

Являє собою осколкову гранату. Міна ПОМЗ-2М може бути замаскована гілками дерев та іншою рослинністю вздовж доріг та стежок біля місць ведення бойових дій та знаходження військових позицій.


• Ручна протипіхотна оборонна ударно-дистанційна граната РГО

Ручна граната РГО та аналогічного зразка можна виявити на поверхні ґрунту у місцях ведення бойових дій, знаходження тимчасових польових складів та на покинутих військових позицій.


• Ручна осколкова граната Ф-1

Ручну гранату Ф-1 та аналогічного зразка можна виявити на поверхні ґрунту у місцях ведення бойових дій, знаходження тимчасових польових складів та на покинутих військових позиціях.


• Ручна протипіхотна уламкова граната РГД -5

Ручнау гранату РДГ-5 та аналогічного зразка можна виявити на поверхні ґрунту у місцях ведення бойових дій, знаходження тимчасових польових складів та на покинутих військових позиціях.


• Протипіхотна міна ПМН-2

Фугасна міна натискної дії може бути закопана у ґрунт або замаскована травою та іншою рослинністю вздовж доріг та стежок біля місць ведення бойових дій та знаходження військових позицій.


• Кумулятивний гранатометний снаряд ПГ-7В калібру 70,5мм

У разі не спрацювання гранатометного боєприпасу глибина проникнення у ґрунт може становити близько 50 см. Боєприпас можна виявити на поверхні ґрунту у місцях ведення бойових дій, знаходження тимчасових польових складів та на покинутих військових позиціях.


• Протипіхотна міна спрямованої дії МОН-50

Міна МОН-50 може бути замаскована гілками дерев та іншою рослинністю вздовж доріг та стежок біля місць ведення бойових дій та знаходження військових позицій.


• Постріл гранатометний ВОГ-25 (осколковий боєприпас калібру 40мм для підствольних гранатометів)

У разі не спрацювання гранатометного боєприпасу глибина проникнення у ґрунт може становити близько 10 см. Велику кількість боєприпасів можна виявити на поверхні ґрунту у місцях ведення бойових дій, знаходження тимчасових польових складів та на покинутих військових позиціях.


• Протипіхотна міна ПМН (фугасна)

Фугасна міна натискної дії може бути закопана у ґрунт або замаскована, травою та іншою рослинністю вздовж доріг та стежок біля місць ведення бойових дій та знаходження військових позицій.


• Протипіхотна міна ПФМ-1 (фугасна) (у народі – «метелик»)

Фугасна міна натискної дії може бути замаскована травою та іншою рослинністю, її можна виявити біля місць ведення бойових дій та знаходження військових позицій.


• Касетна протитанкова міна ПТМ-1

У разі не спрацювання касети після її відділення від корпусу ракети боєприпаси можуть знаходитись на поверхні ґрунту у місцях ведення бойових дій та на покинутих військових позиціях.


• Кумулятивний танковий снаряд калібру 122 мм

У разі не спрацювання танкового пострілу глибина проникнення снаряду у ґрунт може становити близько 2 метрів. Зазначений боєприпас або аналогічного зразка, але іншого калібру, можна виявити на поверхні ґрунту у місцях ведення бойових дій, знаходження тимчасових польових складів та на покинутих військових позиціях.


• Протипіхотна осколкова керована міна спрямованої дії МОН - 100

Міна МОН -100 може бути замаскована гілками дерев та іншою рослинністю вздовж доріг та стежок біля місць ведення бойових дій та знаходження військових позицій.


• Осколковий бойовий елемент 9Н210

У разі не спрацювання бойового елементу після його відділення від корпусу реактивного снаряду, боєприпаси можуть знаходитись на поверхні ґрунту у місцях ведення бойових дій та на покинутих військових позиціях.


• Протитанкова кумулятивна міна ТМК-2

Міна ТМК - 2 може бути закопана ґрунтом на 5-6 см або замаскована травою та іншою рослинністю на дорогах біля місць ведення бойових дій та знаходження військових позицій.




Джерело



https://porady.org.ua/index.php/yak-vyhlyadayut-vybukhonebezpechni-predmety-ta-shcho-robyty-u-razi-yikh-vyyavlennya-instruktsiya-ta




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 280 | Додав: estet | Теги: вибухонебезпечний предмет | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0