Головна » 2020 » Вересень » 17 » Політ над гніздом зозулі



15:41
Політ над гніздом зозулі
17 вересня 1935 року народився Кеннет Елтон Кізі - американський письменник, автор культового роману «Над зозулиним гніздом» (1962), діяч контркультури, один із засновників руху хіпі.

З точки зору літературної творчості найбільш плідним для Кена Кізі можна вважати період з 1959 по 1962 рік, від моменту, коли він влаштувався на роботу в госпіталь для ветеранів і до того дня, коли його дебютний роман «Над зозулиним гніздом» («One flew over the cuckoo’s nest») заповнив полиці книжкових магазинів по всій Америці.

Працюючи з душевнохворими, спостерігаючи за їхньою поведінкою, вислуховуючи їхні життєві історії, й водночас, беручи участь в різноманітних програмах з тестування психотропних речовин, письменник зумів створити переконливу оповідь про звичайних людей, які одного дня, цілком добровільно, як виявиться згодом, стали пацієнтами.

В своєму романі Кен Кізі фокусує увагу на тому, як тотальний контроль з боку безкомпромісної суспільної системи намагається за будь-яку ціну ізолювати всіх тих, хто проявляє найменшу непокору чи бодай якесь відхилення від норми.

«Над зозулиним гніздом» – це історія про ізоляцію та самоізоляцію. Розповідь про добровільний полон та примусову втечу. Про випадкову появу й цілком передбачуване зникнення. А також про холоднокровну поневолювачку та гарячкового визволителя. Про відчайдушний спротив і мляве підпорядкування. Ця оповідь – про геть різні речі, які лежать в основі людського існування та взаємостосунків.

Роман «Над зозулиним гніздом» став знаковою літературною подією, а її автор миттєво зажив скандальної слави ще на початку 60-х.. Проте, як і будь-який справді геніальний текст, не втрачає ані своєї художньої цінності, ані актуальності для читача, адже піддається практично нескінченним тлумаченням та інтерпретаціям.

Його можна читати й перечитувати, щоразу знаходячи в ньому безліч нових смислових відтінків. Тому таким потрібним, хоч і немислимо запізнілим, наразі є український переклад, який дозволить ширшому колу читачів ознайомитися рідною мовою з цим, без перебільшення, культовим, як для американської, так і загалом для світової літератури XX століття, романом.

Роман був екранізований американським кінорежисером Мілошем Форманом. Прем'єра відбулася 19 листопада 1975 року. За весь час існування премії «Оскар» фільм став другим з трьох фільмів, які завоювали її у всіх п'яти головних номінаціях.
Фільм «Пролітаючи над гніздом зозулі» отримав нагороди як найкращий фільм, за найкращу режисуру, найкращих актора та акторку у головних ролях, найкращий адаптований сценарій, а також завоював 11 номінацій і 28 інших нагород. На 6 липня 2020 року фільм займав 18-у позицію у списку 250 найкращих фільмів.

Читати біографію Кена Кізі:
https://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/printit.php?tid=8041
https://bookinstein.com.ua/ua/ken-kesey

Читати роман «Політ над гніздом зозулі» українською короткий зміст :
https://dovidka.biz.ua/polit-nad-gnizdom-zozuli-skorocheno/

російською повністю:
http://loveread.me/read_book.php?id=16728&p=1

Дивитися «Політ над гніздом зозулі» російський трейлер:




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 897 | Додав: estet | Теги: Кізі К. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0