Головна » 2020 » Вересень » 10 » Поезія життя Довженка



15:49
Поезія життя Довженка
«Слов’янство поки що дало світові в кінематографії одного великого митця, мислителя і поета - Олександра Довженка»
(Чарлі Чаплін)

Українська культура XX століття неймовірно багата на таланти. Але і вона має, очевидно, одну центральну постать - подібну до постаті Шевченка у столітті попередньому. Чим далі час відносить від нас цей жахливий, невимовно жорстокий і величний XX «атомний вік», тим більшою мірою стає зрозумілим для багатьох, що ця постать - Олександр Петрович Довженко.

Світової слави кінорежисер, письменник, громадянин. А ще - мислитель, практично зовсім ще не прочитаний і не збагненний нами, сучасниками. Філософ і співець краси і добра - ці грані довженкового дару злиті воєдино, відокремити їх просто неможливо.

Олександр Петрович колись сам блискуче сформулював своє творче кредо: «Сила страждання вимірюється не так гнітом зовнішніх обставин, як глибиною потрясіння». Тут - ключ до розуміння довженкiвської творчості. І його мудрості, нерідко схожої на мудрість старозавітних пророків.

Народився він 10 вересня 1894 року на хуторі В’юнище, (нині смт Сосниця) Чернігівської області. Його рідна земля стала вирішальною у формуванні його естетичних, соціальних та політичних поглядів. Саме вона принесла поезію в його творчість та життя.

Творчу кар’єру Олександр Петрович починав як художник-карикатурист. Він надсилав свої малюнки до гумористично-сатиричного журналу українських комуністів у США - “Молот”. А у 1923-1926 роках часто малював політичні карикатури для харківської преси. Вони були пропагандистсько-тенденційними та оприлюднені вже після смерті режисера. Також він створив чимало шаржів на своїх сучасників.

Перший серйозний успіх прийшов у 1929 році після виходу на екрани фільму «Звенигора». Фактично, Довженко ще у Харкові мав сценарій до цього фільму. Ідея належала Юркові Юртику (Тютюннику), який у співавторстві з Майком Йогансеном і написав сценарій фільму-легенди про скарб, закопаний гайдамаками в надрах гори.

Першим друкованим відгуком про роботу Довженка стала стаття редактора журналу «Кіно» Миколи Бажана: «Це - історична симфонія, що рівної їй немає в світовому кіно. Це зафільмована лірика, епос і філософія, виявлені в образах такої глибини й значимості, що багатьом не сила до кінця їх розкопати й зрозуміти».

Кінострічки «Звенигора», «Арсенал» та «Земля» розглядаються кінокритиками як окремий етап у творчості Довженка. Загалом вся творчість майстра - це поезія природного життя: стихія природи від рідної хати до сінокосу на Десні. То був його не зіпсований цивілізацією світ, в якому все вражало, манило і захоплювало (наприклад, ворона, що "завідувала погодою на сінокосі"), а, захоплюючи, кликало на зіставлення і порівняння, породжувало художні образи, виховувало допитливість, щирість і неусвідомлене ще естетичне чуття.

І як поетично сам він зауважив: «Якщо вибирати між красою і правдою, Я ВИБИРАЮ КРАСУ. У ній більш глибокої істини, ніж у одній лише голій правді. Істинне тільки те, що прекрасне... У всьому людському я хочу шукати красу, себто істину». В цьому вислові – вся поезія його життя.

Ще більше читати про Олександра Петровича Довженка
https://ukrclassic.com.ua/katalog/d/dovzhenko-oleksandr/2514-osnovni-fakti-biografiji-oleksandra-dovzhenka

https://dyvys.info/2019/11/25/yak-vozhd-zahovav-golodomor-vid-rezhysera-malovidomi-fakty-pro-oleksandra-dovzhenka/
http://incognita.day.kyiv.ua/istoriya-pasport-na-zagibel.html
https://zno.if.ua/?p=4070
https://www.radiosvoboda.org/a/1820055.html
https://day.kyiv.ua/uk/video/119-rokiv-z-dnya-narodzhennya-oleksandra-dovzhenka

Фрагмент з кінофільму «Звенигора»


Майдан у фільмі Довженка «Арсенал»



Уривок з фільму «Земля»




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 495 | Додав: estet | Теги: Довженко О.П. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0