Головна » 2020 » Листопад » 27 » Переможниця своєї долі (До 130-річчя від дня народження Зінаїди Тулуб)



12:40
Переможниця своєї долі (До 130-річчя від дня народження Зінаїди Тулуб)
Доля весь час випробовувала мужність, стійкість і доброту цієї жінки. Не здолавши її в життєвій круговерті, прирекла на вічні муки словом. Її книги – класика антитоталітаризму. Звичайно, Зінаїда Тулуб мала що розповісти…

Письменниця народилася 28 листопада 1890 року в родині інтелігентів. Батько – юрист і відомий російський поет Павло Тулуб. Мати, Єлизавета Василівна, навчала хворобливу дівчинку здебільшого вдома. У пріоритеті була французька мова.

До національної самоідентичності Зінаїда Тулуб йшла поступово. 1913 року майбутня письменниця закінчила історико-філологічний факультет Київського університету. Українська Революція 1917 року повністю перевернула світогляд Зінаїди. Жінка переосмислила себе й усвідомила, що вона – українка.

Натомість, радянська влада їй цього не пробачила. Таке рішення мало вирішальний вплив на її подальшу долю, а Україна отримала письменницю, твори якої збагатили скарбницю нашої літератури. Вона написала кілька сценаріїв, перекладала російською мовою французьких та українських авторів.

Найвизначнішим її твором є історичний роман-дилогія «Людолови».

4 липня 1937 року Зінаїду Тулуб заарештували. В обвинуваченні йшлося про те, що вона є «активною учасницею контрреволюційної організації «Виборчий центр», котра здійснює підривну роботу перед наступними виборами до Рад».

Її було засуджено до тюремного ув’язнення строком на десять років із конфіскацією всього належного їй майна. Лише в червні 1956-го Тулуб реабілітували за відсутністю складу злочину.

Насправді ж Зінаїда ніколи й не належала ні до яких угруповань. Вся біда жінки в тому, що вона - українська інтелігентка, а радянська влада ставила на меті повне винищення цього класу. Після звільнення Зінаїда прожила вісім років. Вона відновила своє членство в Спілці письменників й взялася за новий роман про життя Тараса Шевченка «В степу безкраїм за Уралом». Підірване здоров’я заважало повністю зосередитися на праці, та зрештою, зібравши сили, встигла дописати.

Померла письменниця 26 вересня 1964 р., похована у Києві на Байковому цвинтарі. Таким чином, не дивлячись на майже двадцятилітні зусилля, радянська влада так і не зуміла видушити із Зінаїди Тулуб жодного твору, який би прославляв комуністичну партію і щасливе колгоспне життя українців.

Детальніше: Зінаїда Тулуб. Двадцять років на Голгофі
https://povaha.org.ua/zinajida-tulub-dvadtsyat-rokiv-na-holhofi/

Роман «Людолови»

Роботу над дилогією Зінаїда Тулуб почала восени 1928 року.
Щоб написати цей роман, письменниця
• об’їздила всі історичні місця, де відбувалися події, описані в романі,
• вивчила татарські і турецькі першоджерела,
• прочитала 92 тисячі книжкових сторінок на 10 мовах, вивчила близько 6 тисяч архівних та музейних документів.

У 1934 – виходить друком роман «Людолови» - головний твір життя Зінаїди Тулуб і перша історична епопея вітчизняної прози.

Перший том епопеї про добу П. Сагайдачного мав неймовірний успіх, а коли в 1937 з’явилася і друга частина роману - слава Зінаїди Тулуб піднесла її на небувалу висоту. У бібліотеках вишиковувались черги, а на Всесвітній виставці у Парижі 1937 року серед 10 найкращих книг була відзначена дилогія «Людолови», написана українською мовою.

Окрім того, роман було рекомендовано університетам, як обов’язковий посібник з історії ХVІ - ХVІІ ст.

Твір приваблює передусім глибокими неоднозначними характерами, розмаїтими людськими долями, вписаними в широку історичну панораму перших десятиліть ХVII ст.

Центральний образ епопеї – гетьман Сагайдачний, характер глибокий, сильний і багатогранний. Письменниця значно відступає від попередньої літературної історіографічної традиції та фольклорних джерел, де постать цього державного діяча оповита романтичністю й героїкою. У романі це передусім політик – розумний, тверезий, здатний підкорити своє життя боротьбі за владу й домогтися успіху – коли треба, то й підступними заходами.

У центрі сюжету авторка змальовує образ Насті Лісовської, непересічної жінки, яка змогла подолати всі перешкоди на своєму шляху і стати творцем власної долі.
Роман «Людолови» є у фонді Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.

Дізнатись більше ви можете за посиланням:
https://www.bbc.com/ukrainian/blogs-41187244

Григорій Костюк (редактор) так писав про найкращий український історичний роман ХХ століття:

«Читав цілий вечір до пізньої ночі. Зрозумів: у моїх руках справжній художньо-повноцінний історичний роман… Розповідь легка, захоплююча. Саме те, що потрібно для юнаків. Авторка, видно, писала не тільки з любов’ю, але й із солідним знанням справи».




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 419 | Додав: estet | Теги: Людолови, Тулуб З. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0