Головна » 2021 » Серпень » 25 » Не вмре поезія – не згасне сила духу!



12:04
Не вмре поезія – не згасне сила духу!
«Ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими, а українцями без соціальних кордонів…»
Іван Франко.


Поет, прозаїк, драматург, перекладач, літературний критик і публіцист, філософ, економіст, політик, громадський діяч, мовознавець – це все про Івана Франка. Сучасники називали його «академією в одній особі». Геній планетарного мірила, він завжди підкреслював своє національне єство.

Усвідомив себе українцем – ще тоді, коли України не було. Він її вимріяв, вистраждав – і вона постала. Через рік після його смерті. Щоб невдовзі завмерти – і знову воскреснути.

Іван Франко відстоював думку про єдину українську літературну мову, вироблену на наддніпрянських діалектах і збагачену західно-українськими говірками.

Першим очолив першу українську політичну партію – «Русько-українську радикальну партію». Вважав за свій обов’язок – просвітити націю, повести за собою, підняти рівень національної свідомості.

Відомо, що Іван Франко «відрізнявся од загалу своїм костюмом – вишиваною сорочкою серед пишних комірців і краваток». Вишиваних сорочок у письменника «було завжди під достатком, – розповідала донька Анна. – Це були майже все дарунки його приятелів, приятельок, співпрацівників не тільки із Західної України, але й з Великої України». Письменник виніс цю традицію з отчого дому і не зраджував їй упродовж усього життя.

Не можна оминути і той факт, що митець переклав біблійну «Книгу Буття». На даний час його переклад став найбільш наближеним до оригіналу в перекладі українською мовою.

Одним із найвідоміших університетів України є саме Львівський університет, який носить ім’я літератора (Львівський національний університет імені Івана Франка).
Перечитуйте твори Івана Франка і знаходьте для себе щось нове, цікаве та пізнавальне!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 333 | Додав: estet | Теги: Франко І. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Серпень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
estet