Головна » 2020 » Листопад » 19 » Мисткиня широкої естетичної ерудиції (До 120-річчя від дня народження німецької письменниці – Анни Зеґерс)



15:41
Мисткиня широкої естетичної ерудиції (До 120-річчя від дня народження німецької письменниці – Анни Зеґерс)
«Саме тому, що ми знаємо силу мистецтва,
такою великою є наша відповідальність»
(Анна Зеґерс)

Ці слова були не лише принципом, а й суттю її творчості і життя.
Справжнє ім’я Анни Зеґерс – Нетті Радваньї. Народилась 19 листопада 1900 року в місті Майнц Німеччина. Дочка хранителя мистецьких скарбів Майнцького собору. Після закінчення середньої школи у Майнці Зеґерс спочатку вступила до Кельнського (1919), а згодом перейшла у Гейдельберзький університет (1921). Вивчала філософію, філологію, історію мистецтв. Після закінчення університету захистила дисертацію «Євреї та єврейство у творчості Рембрандта». Згодом подорожує по Бельгії, Франції, Австрії, Іспанії, Швейцарії, навіть відвідує Америку та острів Мартініку. Це збагатило її життєвий і культурний досвід, сприяло розширенню світогляду.

У 1925 році вийшла заміж за угорського письменника і соціолога Ласло Радваньї та народила двоє дітей.

Літературне досьє

- Перша повість «Повстання рибалок із Санта-Барбари» видана у 1928 році
була відзначена Кляйстівською літературною премією. У повісті відобразилося романтичне уявлення про революцію та гуманне ставлення до трудівників моря.

- У1930 р. Зеґерс брала участь в Міжнародному конгресі письменників у Харкові.

- У1933 році після приходу до влади нацистів Зеґерс була ненадовго заарештована гестапо, а її книги спалені, після чого вона емігрувала до Франції. Фактично саме ця обставина зробила з «звичайної домогосподарки і матері сімейства» письменницю, полум'яного борця з нацистською ідеологією.

Через окуповану Францію Зеґерс разом із дітьми втекла з Парижа у Марсель.
Деякий час Зеґерс перебуває поблизу табору Верне, де був інтернований її чоловік, а потім живе в Марселі, домагаючись звільнення Ласло Радваньї і відповідних паперів на виїзд із країни. За допомогою «Ліги американських письменників» їй це нарешті вдається. Разом з усією родиною на останньому судні відпливають до Мексики, де знаходять прихисток у роки Другої світової війни.

- У роки еміграції був написаний найкращий роман Зеґерс «Сьомий хрест» (1937—1939). Художньо переконливо і психологічно достовірно він відтворював життєві реалії нацистської Німеччини напередодні війни, показував зародження опору нацизму. Роман був надрукований у Мексиці 1942 р. в емігрантському видавництві «Ель лібро лібре» («Вільна книга»).

- Після закінчення Другої світової війни в 1947 році вона повернулася до Східної Німеччини і оселилася в Берліні.

- З делегацією німецьких письменників у 1948 р. Зеґерс побувала в СРСР. Свої враження від поїздки вона виклала у серії нарисів «Радянські люди» (1949).

- У 1949 p. вийшов друком роман «Мертві залишаються молодими». Це велике епічне полотно, яке охоплює історію Німеччини від закінчення Першої світової війни аж до звільнення від фашизму.

- Письменниця брала участь в роботі Всесвітньої Ради Миру, її обирали головою Спілки німецьких письменників (1958), вона виступала на зустрічах з читачами, на заводах, фабриках, у вищих навчальних закладах.

- Романи «Рішення» та «Довір’я» (1968) висвітлюють панораму історичних подій, а саме зміни на краще в житті робітничого класу та інтелігенції НДР.

- Вихід друком циклу оповідань «Дивні зустрічі» (1973) був для багатьох шанувальників її таланту цілковитою несподіванкою. Зеґерс, яка до того ніколи не зверталася до фантастики, розповідає тут про прибульців з космосу.

Головна особливість творчого почерку Анни Зеґерс в тому, що вона ніби розчиняється у своїх героях, але її присутність в книзі відчувається тільки тоді, коли вона хоче показати своє особисте відношення до подій і людей.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 410 | Додав: estet | Теги: Зеґерс А. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0