Головна » 2024 » Квітень » 1 » Микола Гоголь – одвічна загадка



15:45
Микола Гоголь – одвічна загадка
Микола Васильович Гоголь належить до найбільш оригінальних письменників усіх часів, а довкола його життя і творчості донині схрещуються списи і народжуються найрізноманітніші версії… Життя Миколи Васильовича оповите таємницями, парадоксами, суперечностями…

До 215-річчя від дня народження Миколи Васильовича Гоголя пропонуємо добірку цікавих фактів:

 Гоголь походив зі старовинного шляхетного козацького роду і пишався своїм українським родоводом.
 Гоголь у дитинстві не демонстрував успіхів у навчанні. Досить посередньо писав й шкільні твори. Реалізовувався юнак здебільшого як актор у театрі ліцею.
 Дебют письменника – поема «Ганц Кюхельгартен», не отримав схвалення критиків. У розпачі молодий Гоголь викупив усі примірники книги і спалив їх.
 Миколу Гоголя вирізняла феноменальна пам’ять.
 Відзначався тим, що дуже швидко писав твори.
 Ще з юнацьких років захопився колекціонуванням українських народних пісень, дум та легенд. Надзвичайно любив народні пісні.
 Гоголь уперше в українській історіографії заговорив про державну незалежність України. У статті «Роздуми Мазепи» Микола Гоголь нагадує про тисячолітню історію нашого народу. Через призму роздумів гетьмана Мазепи він підкреслив відмінність українського народу від російського, виклавши своє розуміння тогочасних подій в Україні, і показав трагічне становище Гетьманської держави в умовах Російської колоніальної імперії.
 Філологічний аналіз гоголівських текстів може довести, що, пишучи російською, Гоголь використовує лінгвістичні конструкції, притаманні саме українській, а не російській мові.
 Микола Васильович пристрасно захоплювався всім, що потрапляло в поле його зору. Історія рідної України була для нього одним з улюблених досліджень і захоплень. Саме ці дослідження підштовхнули його до написання епічної повісті «Тарас Бульба».
 Літературна обдарованість Гоголя проявилася на повну силу тоді, коли письменник вдався до українських мотивів. А заслужену популярність письменник отримав після написання повісті «Вечори поблизу Диканьки».

Усе коротке життя Гоголя – це і драма, і містика, і гра. Й суцільна загадка, до якої будемо неодноразово повертатися у пошуках істини. Дізнатися більше про Миколу Васильовича ви зможете з різноманітних видань книжкової виставки «Таємничий світ Миколи Гоголя» в читальному залі відділу обслуговування учнів 5-9 класів Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.

Дітям пропонуємо переглянути мультфільм «Світ Гоголя» («Книга-мандрівка. Україна»):



А дорослим радимо дізнатися : «рОСІЯ КРАДЕ ГОГОЛЯ? Чому нічого не вийде» та «Чому Гоголь спалив "Мертві душі" і до чого тут Україна?» з пізнавальних відео:






QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 71 | Додав: estet | Теги: Гоголь М.В. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0