Головна » 2022 » Червень » 13 » Ми з України – українські письменники, яких знають у всьому світі. Експрес-огляд



10:31
Ми з України – українські письменники, яких знають у всьому світі. Експрес-огляд
Продовжуємо вас знайомити з українцями, творчість і діяльність яких прославляє Україну і знайомить світ з нею. Сьогодні мова про письменників України, яких добре знають і читають у світі.

Іван Франко

Для української культури, що довгий час розвивалася не завдяки, а всупереч, Іван Франко став безпрецедентно знаковою фігурою. Талановитий поет, прозаїк і драматург, який ледь не отримав Нобелівську премію з літератури, Франко, по суті, створив український аналог бальзаківської Людської комедії — відобразив Україну свого часу в цілій серії соціально-психологічних творів. Також багато його поетичних творів для прихильників незалежної України стали програмними. А історичну прозу Франка відносять до національної класики першого ешелону.
Досконало володіючи багатьма мовами, він переклав на українську десятки зразків світової літературної класики, причому багато з них отримали український переклад вперше: від Гомера, Данте й Шекспіра до Гете, Міцкевича і Золя. Як етнограф Франко упорядкував тонни фольклору, опублікував низку найважливіших робіт з теорії літератури, історії, економіки України та філософії, був одним з провідних публіцистів свого часу.
Франко-політик стояв біля витоків перших українських партій, наполягаючи на розширенні політичних прав українців та їхньої культури — недарма ще замолоду його тричі заарештовували. А всупереч думці багатьох українців-галичан, письменник наполягав на єдності всіх українських земель і закликав не ділити українців на "галицьких" чи "буковинських".

Іван Котляревський

Поема Івана Котляревського "Енеїда" — перший твір, написаний полтавським діалектом, що став основою для формування української літературної мови. В Енеїді античні герої зображені в образах козаків, що сприяло широкій популярності поеми.
У 1796 році літератор, який закінчив духовну семінарію і був домашнім учителем, вступає на службу в Сіверський карабінерскій полк. Потім він бере участь у Російсько-турецькій війні, а під час походу Наполеона на Росію йому було доручено сформувати 5-й Український козачий полк, за що він отримав звання майора.
Причому Котляревський поставив умову, що цей підрозділ після війни залишиться постійним українським військовим формуванням. Однак умову не було виконано.
Пізніше Котляревський керував Полтавським вільним театром і навіть написав для нього п'єсу Наталка Полтавка і водевіль Москаль-чарівник, які поклали початок українському музично-драматичному театру.

Тарас Шевченко

Ім'я Тараса Шевченка стало для багатьох поколінь українців символом свободи, його філософія — національною ідеєю, а твори — обов'язковою частиною гуманітарної освіти. За значущістю для співвітчизників його поетичну збірку Кобзар літературознавці прирівнюють до Євангелія.
Багато пісень на вірші Шевченка стали народними, серед них — Реве та стогне
Дніпр широкий, яка в радянські часи вважалася неформальним національним гімном. Також Шевченко створив поетичну інтерпретацію історії України: у віршах і прозі написав безліч творів про реальне життя своїх сучасників.
Великий український поет покинув батьківщину в 15-річному віці, більшу частину життя розмовляв російською мовою, а в Україну повернувся лише на нетривалий час — 2,5 роки. Він закінчив художню академію в Санкт-Петербурзі та здобув популярність у Російській імперії як живописець і графік.
У той час Шевченко був кріпаком, і пітерський художник Карл Брюллов разом з літератором Василем Жуковським організували лотерею, кошти від якої дозволили Шевченку здобути свободу.
Сьогодні великий українець — один з найбільш видаваних у світі авторів. Його Кобзар було перекладено на 100 мов світу, а пам'ятники Шевченку стоять у 35 країнах. Загалом їх 1384. Це найбільша кількість монументів, встановлених культурному діячеві.

Михайло Коцюбинський

Серед вітчизняних класиків фахівці вважають Михайла Коцюбинського одним з найбільш недооцінених масовим читачем. Крім Тіней забутих предків — шедевра про душу і побут українських гуцулів, Коцюбинський привніс в українську літературу ще й абсолютно новий, модерністський стиль письма..
Письменник мав чудову освіту, знав дев'ять мов, у тому числі циганську. Він був знайомий з багатьма знаменитостями свого часу, дружив з композитором Миколою Лисенком, а коли поїхав лікувати туберкульоз на Капрі, зупинявся там у Максима
Горького.
Коцюбинського називали письменником-імпресіоністом — як і художники цього напряму, свої оповідання та новели (Цвіт яблуні, Intermezzo та інші) він створював з десятків секунд-мазків-відчуттів, що було свіжим і новим для літераторів того часу. До того ж Коцюбинський був блискучим майстром психологічного оповідання і, крім сюжетів з історії України (Fata Morgana, Дорогою ціною), звертався до рідкісних для української літератури тем — наприклад, досліджував особистість ката в оповіданні Persona grata.

Леся Українка

Єдиним чоловіком у всій Україні одного разу назвав Лесю Українку Іван Франко, відзначивши, що їй немає рівних серед вітчизняних поетів-сучасників. Класик не перебільшував. Леся Українка, якій доля відвела лише 42 роки життя, збагатила українську поезію, абсолютною досконалістю форми, різноманітністю
загальнолюдських тем та безліччю віршованих жанрів.
Її драматичні поеми (Камінний господар, Одержима, Кассандра та інші) знову і знову ставлять на вітчизняних сценах театрів, а знаменита драма-феєрія Лісова пісня дала Україні цілий культурний пласт — за її мотивами поставлений балет і безліч театральних версій, знято кілька екранізацій.
Незважаючи на тяжку хворобу — кістковий туберкульоз — поетеса відрізнялася колосальною працездатністю і силою духу, що стало одним з головних мотивів її лірики. Леся Українка володіла кількома мовами і була одним з найкращих перекладачів в українській літературі: перекладала Генріха Гейне, Адама Міцкевича, Віктора Гюґо, Гомера та інших світових класиків.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 342 | Додав: estet | Теги: письменники України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Червень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0