Головна » 2021 » Квітень » 19 » «Лицарі вогню» (професія – пожежник) Калейдоскоп профорієнтаційних ідей «Обирай своє майбутнє»



10:23
«Лицарі вогню» (професія – пожежник) Калейдоскоп профорієнтаційних ідей «Обирай своє майбутнє»
Хоча пожежниками здебільшого працюють чоловіки, про таку роботу мріють щораз більше дівчат. Нічого дивного – адже в багатьох країнах це одна з найпрестижніших професій.

В Україні пожежники – це працівники служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС), рятувальники. Вони виконують дуже багато різних завдань.
 Пожежно-рятувальні підрозділи гасять лісові пожежі.
 Виїжджають на виклик, якщо станеться займання в будинку.
 Намагаються чимскоріше евакуювати людей зі зруйнованих і палаючих приміщень.
 Вони поспішають на місце вибуху чи стихійного лиха, розшукують під завалами постраждалих і надають першу медичну допомогу.


Нерідко й досі дітям чи дорослим трапляється знаходити боєприпаси часів Другої світової війни – старі іржаві артснаряди все одно лишаються вибухонебезпечними. Тож їх у жодному разі не чіпають, а повідомляють про них рятувальників ДСНС. Піротехнічна група розміновує територію і знищує небезпечні предмети.

На озброєнні вогнеборців чимало спецтехніки. Дістатися квартири на верхньому поверсі допомагає автопідіймач, встановлений на пожежній машині. Якщо горять десятки гектарів лісу – автівки безсилі. Полум’я гасять пожежні гвинтокрили і літаки, обладнані водними цистернами. Вони скидають на осередки займання сотні тонн води.

Пожежі можуть спалахувати навіть на морі! Якщо займається пасажирське судно чи танкер, до місця аварії негайно поспішає пожежний корабель. Спеціальні стріли допомагають евакуювати команду і пасажирів, тим часом рятувальники спрямовують пожежні рукави на полум’я і заливають його потоками води чи хімічних засобів.

Чимало університетів готують працівників рятувальних служб. Після школи ти зможеш вступити до університету цивільного захисту чи інституту пожежної безпеки. Також діють училища, ліцеї, навчальні центри оперативно-рятувальної служби. Навчальних закладів багато. Головна вимога до кандидатів – добра фізична підготовка і психічна витривалість. Тож, якщо мрієш стати рятувальником, дбай про своє здоров’я і займайся у спортивних секціях!

Дізнатися більше про професію пожежника, а також про те, чи підходить вона тобі, пройшовши спеціальні тести, можна з науково-популярного видання для дітей середнього шкільного віку Агнєшки Троян-Яскот «Як стати кимось» (серія «Порадник підлітка»). Переклад з польської Маріяни Пушкарук.

Книга є у фонді читального залу відділу обслуговування учнів 5-9 класів Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 380 | Додав: estet | Теги: професія, пожежник | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0