Головна » 2024 » Січень » 31 » «Крути. Історія української нескореності». Зустріч з істориком, співробітником УІНП Сергієм Бутком.



13:14
«Крути. Історія української нескореності». Зустріч з істориком, співробітником УІНП Сергієм Бутком.
У рамках Пізнавального проєкту «Цікава історія з бібліотекою», де висвітлюються найважливіші події історії та сучасності України, продовжилися зустрічі з найкращими чернігівськими істориками. До Чернігівської обласної бібліотеки для дітей завітав відомий історик, співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко. Зустрічі з ним спричиняють справжній ажіотаж в бібліотеці, адже вміщують глибокий історичний аналіз, невідомі або малодосліджені факти, розвінчують міфи, а ще інформативні та корисні.

Історичний екскурс «Крути. Історія української нескореності» відбувався у двох форматах: наживо для молоді та дорослих, що завітали до бібліотеки, та он-лайн для бібліотек області та їх читачів.

Про події, що сталися 106 років тому на Чернігівщині та їх значення для майбутнього, розповів Сергій Володимирович. Це легендарна і важлива сторінка української історії. Необхідно було захистити Українську Народну Республіку від більшовиків, що прийшли до влади в росії після жовтневого перевороту 1917 року і прагнули встановити контроль над Україною. Це були також бої і за Незалежність України, яка була проголошена 22 січня 1918 року Четвертим Універсалом Української Центральної Ради.

В сучасній військовій історіографії оборонні бої між військами УНР та російськими більшовиками у січні 1918-го загалом зводяться до славнозвісного бою під Крутами. Утім, цей бій є кульмінацією більш ранніх бойових зіткнень, серед яких варто знати про бої під Макошино та оборону Бахмача. Збройна кампанія 25-29 січня у Бахмачі та Крутах є нерозривною, тому історично справедливим є називати учасників тих подій Героями Бахмача і Крут.

«Саме від Крут – не тільки психологічно, а й хронологічно – починається в нашім житті тип новітнього українця, тип, що намагається надавати проявам українськості ціни справжнього, вже національного стилю», - зазначав Сотник армії УНР Євген Маланюк 26 січня 1941 року. Важко переоцінити звитягу, мужність та героїзм українських захисників, що під проводом командира - сотника Аверкія Гончаренка здійснили подвиг, зупинивши противника, що мав величезну перевагу у кількості живої вили та озброєння.

Сергій Володимирович зазначив, що російські війська не тільки понесли величезні втрати, а й «були перелякані героїзмом українців». Яке значення цього бою? По-друге, затримавши ворога захисники України дали змогу владі укласти Брест-Литовський мир, що de-facto означав міжнародне визнання української незалежності. Німеччина і Австро-Угорщина зобов’язалася надати військову допомогу для відбиття російської агресії. «Коли ми говоримо про бій під Крутами, то це успішний оборонний бій, під час першої російсько-української війни, в якій Українська Народна Республіка виграла. І зараз нам треба виграти цю війну… Це завдання цього покоління».

У своїй розповіді історик наводив паралелі між нападом більшовицької росії на Україну 106 років тому та сучасною російською агресією. Бій під Крутами надихнув багатьох сучасних захисників добровільно стати на захист країни. Це був бій за майбутнє, це символ незламності українського духу. Символічним є той факт, що в березні 2022 року наступ росіян був зупинений нашими захисниками і брудний чобіт російського агресора не дійшов до території меморіального комплексу пам’яті Героїв Крут.

Дякуємо Сергію Володимировичу за цікаву лекцію та важливу діяльність у відкритті історичної правди. Дякуємо усім, хто долучився до цієї зустрічі наживо та он-лайн. Запрошуємо досліджувати і пізнавати історію нашої славної країни разом з Чернігівською обласною бібліотекою для дітей.






QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 78 | Додав: estet | Теги: Бутко С., крути, зустріч з істориком | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Січень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Форма входу
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0