Головна » 2023 » Березень » 3 » «Корюківська трагедія 1943 року. Пам’ятаємо». Зустріч з істориком Сергієм Бутком в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей



12:25
«Корюківська трагедія 1943 року. Пам’ятаємо». Зустріч з істориком Сергієм Бутком в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей
2 березня в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей згадували події, які сталися на Чернігівщині, в містечку Корюківка 80 років тому.

Діти і дорослі зібралися, щоб вшанувати пам’ять жертв Корюківської трагедії 1943 року. Правду про ці події розповів відомий історик, співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко, який з 2010 року займається вивченням цієї теми і піднімає її на вищі щаблі держави.

Надзвичайно цікавою, емоційною, і важливою була розповідь Сергія Володимировича, яка вражала присутніх відкритими ним фактами.
На думку історика, одна з найстрашніших сторінок історії Корюківки - це перетворення її у березні 1943 року з квітучого мирного містечка на суцільне згарище.

Та найстрашнішими є цифри людських невинних жертв.
1, 2 березня 1943 року нацистський каральний загін повністю знищив Корюківку. Карателі вбили майже 7000 місцевих жителів і спалили 1290 будинків і споруд. 9 березня вони повернулися, щоб допалити містечко і добити вцілілих.

Хто саме віддавав накази на знищення Корюківки? Яка участь у цій каральній акції зондеркоманди 4а, яка у 1941 році чинила розстріли у Бабиному Яру? Чому приводом для цього стали дії радянського партизанського об’єднання під командуванням О.Федорова та його заступника М.Попудренка? І чому радянські партизани не захищали мирне населення від знищення? Яку страшну тактику застосовують окупанти до мирного незахищеного населення, в тому числі нині, під час російсько-української війни?..

Учасники зустрічі дізналися важливі факти, багато з яких були викривлені або замовчувалися довгі роки.

Щоб краще розібратися, відтворити картину подій 80-річної давності, пропонуємо переглянути матеріали Сергія Володимировича Бутка «80-ті роковини Корюківської трагедії 1-2, 9 березня 1943 року».

У скорботному списку знищених населених пунктів разом із мирними жителями під час нацистських каральних акцій Корюківська трагедія є найбільшою у Другій світовій війні у Європі. Пам’ятаємо…







QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 146 | Додав: estet | Теги: Бутко С., Корюківська трагедія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Березень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0