Головна » 2022 » Червень » 21 » Юрій Кондратюк – український учений зі світовим ім’ям. 125 років від дня народження українського винахідника



11:06
Юрій Кондратюк – український учений зі світовим ім’ям. 125 років від дня народження українського винахідника
Сьогодні світ відзначає день народження відомого українського автора «траси Кондратюка», якою космічні кораблі «Apollo» подорожували до Місяця. Працював у галузі ракетної техніки та створив теорію космічних польотів. Народився 21 червня 1897 року в Полтаві. Справжнє ім'я Кондратюка – Олександр Шаргей. Змінити його був змушений через переслідування влади Радянського Союзу. Втім це не завадило йому стати одним із найвідоміших винахідників у світі.

Цікаві факти

Ще в Полтавській чоловічій гімназії найкраще вдавалися йому фізика, математика та астрономія. Там майбутній винахідник прочитав книгу німецького письменника Бернгарда Келлермана «Тунель», у якій описувалися намагання інженера побудувати підземний коридор до центру Землі. Олександра зацікавила ця теорія, він взявся за розрахунки, і згодом дійшов висновку, що таке будівництво неможливе. Тоді в Шаргея виникла ідея – не пірнати під землю, а навпаки − відірватися від планети до Космосу. Свої роздуми він описав на 104-х аркушах гімназійного зошита.

У 1916 році вступив до Петроградського політехнічного інституту, але за 40 днів був призваний до армії та зарахований до школи прапорщиків при Петроградському юнкерському училищі. За кілька років був демобілізований на турецький фронт. Після жовтневої революції як офіцер потрапив до Білої армії, але дезертирував і оселився в містечку Сміла (Черкаської області), де став робітником націоналізованої олійниці.

Олександр Шаргей розумів, що через дворянське походження та офіцерське минуле його очікують арешт та репресії. Мачуха Олександра вмовила пасинка піти на авантюру і змінити ім'я та прізвище. Саме тоді один із знайомих мачухи Кареєвої помирає від туберкульозу. Одександр Шаргей погодився підробити документи і взяти його ім'я, по-батькові та прізвище – Юрій Васильович Кондратюк.
У 1929 році виходить його книга «Завоювання міжпланетних просторів», у якій Юрій описав «трасу равлика», або «трасу Кондратюка». За допомогою цих розрахунків американські астронавти космічних кораблів «Apollo» змогли подорожувати до Місяця.

Джон Губолт, один із керівників космічної програми США «Аполло», написав в одному з місцевих журналів: «Коли я на світанку в березні 1968 року із завмиранням серця стежив на мисі Кеннеді за стартом ракети, що несла корабель «Apollo» в напрямку Місяця, я думав тоді про українця Юрія Кондратюка, який 50 років тому розробив ту саму трасу, по якій належало летіти нашим астронавтам. Боже мій!»
Пишаємося нашими славетними українцями та разом крокуємо до Перемоги! СЛАВА Україні!

Відео: Юрій Кондратюк - автор теорії космічних польотів. Пишемо історію




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 267 | Додав: estet | Теги: Кондратюк Ю., український винахідник | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Червень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0