Головна » 2024 » Січень » 26 » Я подумки запалюю свічу. До Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту



12:20
Я подумки запалюю свічу. До Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту
ГОЛОКОСТ. Що стоїть за цим страшним словом? Чому варто про нього пам’ятати і досліджувати, а також вшановувати його невинних жертв?

Історія свідчить, що у часи Другої світової війни німецькі нацисти знищили близько 6 мільйонів євреїв, з них півтора мільйона дітей, що становило приблизно третину загальної чисельності євреїв в усьому світі в той час.

У виявлених після закінчення війни документах зазначено, що остаточною метою Гітлера було повне знищення всіх євреїв у всьому світі. Для виконання цього плану євреї були зігнані в гетто, були організовані трудові, концентраційні табори і табори знищення, в які доставлялися євреї; нездатних трудитися вбивали відразу, решта була приречена на смерть від голоду і хвороб. Це була спроба знищити цілий народ, де б не перебували його представники. Саме тому геноцид єврейського народу в роки війни отримав назву - Голокост (англ. Holocaust - "всеспалення").

«Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…», - записано у Резолюції Генеральної асамблеї ООН, прийнятої 2005 року. Саме цей документ оголосив Днем пам’яті жертв Голокосту 27 січня.

Чому саме 27 січня? В цей день в 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів. Через Аушвіц, за оцінками науковців, пройшли 1,3 мільйона людей. Понад мільйон із них загинули.

Масовою братською могилою і символом Голокосту в Україні став Бабин Яр. Масові розстріли тут розпочалися відразу після вступу нацистів до Києва у 1941 році. Точна цифра загиблих в Яру невідома. Згідно зі звітом, виявленому в Німеччині, був розстріляний 33 771 чоловік. Але, цілком ймовірно, це стосувалося лише перших двох днів. Так що загальну цифру жертв Яру можна визначити приблизно в 50-60 тисяч чоловік.

Символ скорботи Чернігова і Чернігівщини – яр Березовий Рів, де розстрілювали і ховали жертви. Загалом у Чернігівській області було знищено 2,7 тис. євреїв, а за іншими підрахунками – від 4-х до 6 тисяч вбитих осіб.

«про нас не напишуть ми ті хто ніхто ми не втеклі
самі поприходили встали при брамі цегельні
а ті поліцаї і німці горітимуть в пеклі
бо крики і шепіт і стогін тут справді пекельні…
про нас не напишуть історію це не цікаве
рови вже готові хоч може накажуть копати…»


Ці страшні рядки читаємо в книзі Маріанни Кіяновської «Бабин Яр. Голосами».

До дня пам’яті жертв Голокосту у Чернігівській обласній бібліотеці для дітей діє виставка, на якій представлені найпронизливіші та найзворушливіші книги про часи Голокосту:

Анатолій Кузнєцов «Бабин Яр. Роман-документ»;
Джон Бойн «Хлопчик у смугастій піжамі»;
«Щоденники» Анни Франк у трьох різних виданнях, зокрема й у коміксах;
Надійка Гербіш «Ми живемо на краю вулкана»;
Маріанна Кіяновська «Бабин Яр. Голосами»;
Навчальний посібник «Сторінки єврейської історії».


Пам'ять про ГОЛОКОСТ, про геноцид єврейського народу у часи Другої світової, повинна стати уроком для усіх поколінь. Особливо актуальна ця тема зараз, у пеклі російсько-української війни, коли вже інші нацисти – рашисти здійснюють геноцид українського народу. Це зло має бути зупинене і покаране. Не забудемо…




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 115 | Додав: estet | Теги: Голокост | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Січень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0