Головна » 2020 » Вересень » 9 » Іван Котляревський – гордість України



15:44
Іван Котляревський – гордість України
Ми хочемо нагадати вам про класика української літератури, письменника, поета, драматурга, громадського діяча - Івана Котляревського, який народився 9 вересня 1769 року.

З його поеми «Енеїда» фактично розпочалося формування літературної української мови на основі живої народної мови.

Та з чого все почалось? Яким він був у дитинстві?

Батько майбутнього літератора був дрібний чиновник і вихованням Іванка опікувалася мати - дочка козака. Зростав хлопчина з дворянської родини без розкошів, не особливо відрізняючись від однолітків, він завжди не втрачав доброго гумору і веселої вдачі. Нерідко доводилось Іванові вдовольнятися одним шматком хліба й ходити босим.

З дитячих років виявилась у нього охота до читання і старанність у заняттях. Перші знання хлопець здобував у міській приходській школу, яку закінчив, як кращий учень, та вступив до слов’янської семінарії в Полтаві. Як і решта школярів, 11-річний Іван Котляревський опановував російську та французьку мови й літератури, латину, поетику, риторику, філософію та богослов’я. Навики з поетики та риторики передбачали практичні вправи в перекладах із давніх європейських мов, зокрема наслідування класичної античної літератури – Верґілія, Овідія, Ґорація, в чому бурсак виявляв хист.

Також у Івана прокинувся інтерес до творчості передових на той час письменників. В семінарії Котляревський по-справжньому захопився віршуванням, складав вірші українською мовою. Друг і перший біограф поета Степан Стеблин-Камінський згадував: « Ще в юнацькі роки Іван Котляревський мав пристрасть до віршів і вмів до будь-якого слова вправно добирати рими, дотепні й вдалі, за що товариші по семінарії прозвали його «римачем». Із часом це, ой, як стало в пригоді…

Як одного з кращих учнів, Івана Котляревського дирекція намірилася відрядити для подальшого навчання в Санкт-Петербурзі. Але в останньому класі він покинув духовну семінарію, бо раптово помер батько.Через матеріальну скруту 19-річний юнак узявся заробляти самотужки, працюючи протоколістом у Полтавській дворянській опіці.

Що далі? Читайте детальніше за посиланнями:

https://www.radiosvoboda.org/a/30225416.html
https://zmist.pl.ua/news/pyat-faktiv-pro-ivana-kotlyarevskogo-yaki-ne-vivchayut-u-shkoli
https://osvita.ua/vnz/reports/ukr_lit/16137/

Ось ще декілька цікавих фактів:

 «Енеїда» Котляревського була в бібліотеці Наполеона. А цар Микола І мав її аж 2 примірники.
 Іван Котляревський не був одружений. Дослідники твердять: через нещасливу любов у юності, коли дівчина Марія, в яку він закохався у 25 років, йому відмовила. Після того він пішов до армії.
 Служив у Сіверському карабінерському полку, брав участь у російсько-турецькій війні, був учасником облоги Ізмаїлу.
 Під час походу Наполеона І Бонапарта сформував на Полтавщині 5 український козацький полк.
 Був директором Полтавського вільного театру.
 Сприяв викупові з кріпацтва українського і російського актора Михайла Щепкіна.
 Віддав 25 років службі на посаді директора дому виховання дітей бідних дворян у Полтаві.
 Прямих нащадків Котляревський не залишив. Перед смертю відпустив на волю кріпаків, а дім на горі в Полтаві заповів своїй економці, Мотрі Векливечивій, унтер-офіцерській вдові.


Чернігівська обласна бібліотека для дітей має у фонді та рекомендує чудову, сучасну книгу «Ніна Воскресенська…про Івана Котляревського», де авторка відкриває таємницю успіху, яка криється у дитячих мріях та роках письменника.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 448 | Додав: estet | Теги: Котляревський І.П. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0