Головна » 2020 » Жовтень » 22 » Іван Бунін і Україна (до 150-річчя з дня народження митця)



13:42
Іван Бунін і Україна (до 150-річчя з дня народження митця)
Іван Олексійович Бунін – чудовий прозаїк і витончений лірик, видатний перекладач, перший російський володар Нобелівської премії з літератури, академік Санкт-Петербурзької Академії наук. Письменник прожив довге життя, провів багато років в еміграції, ставши одним з головних письменників російського зарубіжжя.

Бунін народився 22 жовтня 1870 року у Воронежі, походив із старовинного, хоча й не надто заможного, дворянського роду. Іван рано почав писати і друкуватися. Напередодні ХХ сторіччя Бунін був уже досить помітною постаттю у тогочасній російській літературі, однак по-справжньому популярним письменник став після публікації повісті «Село» ( Деревня). Першу світову війну та Жовтневий заколот творець сприйняв як передвістя близького і неминучого краху. У 1920 році разом із залишками розбитої Білої армії він залишив Росію.

В еміграції письменник створив повість «Митине кохання», автобіографічний роман «Життя Арсеньєва» та збірка «Темні алеї». Літературні заслуги Буніна високо оцінила світова громадськість:у 1933 році він першим серед російських письменників став лауреатом Нобелівської премії. У Франції Бунін пережив фашистську окупацію та помер у Парижі 8 листопада 1953 року від хвороби легень.

Бунін завжди любив Україну, йому подобалося мандрувати українськими степами, спілкуватися з місцевими жителями, слухати народні пісні. У 1889 році він побував у Харкові та Криму, а через рік здійснив мандрівку за течією Дніпра, відвідавши могилу Т. Шевченка у Каневі. З 1891 року письменник жив у Полтаві, працював у статистичному бюро, а потім у бібліотеці земської управи. Він з великим інтересом стежив за українською літературою, ходив на спектаклі трупи П. Саксаганського, захоплювався грою славетної актриси Марії Заньковецької. Українська тема згодом стане визначальною для багатьох прозових та поетичних творів письменника.

Українську тему в доробку Буніна досліджували Іван Бажинов та Володимир Базилевський, а Григорій Зленко присвятив перебуванню Буніна в Україні оповідання «Вогонь зблизька». Вже перекладено на українську мову: «Добродій з Сан-Франциско», «Село», « На край світу», «Зелені свята». У вересні 2020 року у Одесі на Алеї зірок відкрили пам’ятний знак на честь письменника.

Детальніше біографія:

https://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/author.php?id=42

Читаємо: Іван Бунін «Легкий подих»

https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php?tid=2392

Відео:Иван Бунин. Голос Бунина. Нобелевская премия




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 450 | Додав: estet | Теги: Бунин І. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Жовтень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0