Головна » 2022 » Лютий » 18 » Історії державних символів. «Знак твоєї свободи. День затвердження Тризуба»



13:34
Історії державних символів. «Знак твоєї свободи. День затвердження Тризуба»
Історію не можна переінакшити. А тому ніяка ідеологія не зможе ніколи викинути з минулого народу жодної сторінки, особливо ж тієї, котра пов’язана з боротьбою народу за свободу і незалежність.

Наші батьки і діди змагалися за волю України під предковічними символами, які передали у спадщину синам. І ці святині – герб тризуб, синьо-жовтий прапор, гімн «Ще не вмерла Україна», козацькі клейноди – будуть і далі кликати до відродження національної самосвідомості, до творення нового світлого життя. Доки тече Дніпро в Чорне море, доти і будуть шануватися ці святині.

Найдревнішим зі знаків, котрі дійшли до наших днів і широко використовуються й сьогодні, є ТРИЗУБ. Походження тризуба можна пов’язувати з матеріальною життєдіяльністю людини. Очевидно, на відповідному етапі свого розвитку людина почала користуватися знаряддям, яке нагадувало знаний нами тризуб. Воно допомагало їй успішно полювати на звірів, обробляти землю, ловити рибу, навіть оборонятися. Зрозумівши, що цей предмет поліпшує умови проживання, людина починає схилятися перед ним, обожнювати його, довіряє зберігання старшому роду, племені.

В українському діловодстві Тризуб уперше зустрічається на печатці Генерального Секретаріату Української Центральної Ради. Нею скріплювалися урядові документи. Виготовлення печатки ініціював Генеральний писар Павло Христюк. До розроблення долучив знавця старовини Миколу Біляшівського. Із проголошенням Української Народної Республіки в листопаді 1917 року питання державного герба набуло особливої актуальності. Центральна Рада створила спеціальну підготовчу комісію, що об’єднала істориків, юристів, гербознавців і художників. Її очолив Михайло Грушевський. Він вважав, що гербом України має стати золотий плуг на синьому тлі як «символ творчої мирної праці», навколо – історичні герби українських земель. Комісія розглянула кілька проєктів, але обрала Тризуб.

19 лютого 1992 року прийнято Постанову про Державний герб України. Парламент затвердив тризуб як малий герб України, вважаючи його головним елементом великого герба України ( газета «Голос України», 1992, № 31). Вів засідання голова парламенту Іван Плющ. У залі був присутній президент Леонід Кравчук. «Відповідно до засад геральдики, золотий тризуб у ролі гербового знака Української держави є найбільш оптимальним з усіх знаків, відомих у традиціях національного гербоутворення» (Лесь Танюк, голова Комісії з питань культури та духовного відродження).

Матеріали з відповідних джерел:

- Гречило А. «Наш герб. Українські символи від княжих часів до сьогодення»
- Сергійчук В. «Національна символіка України»

Кросворд «Тризуб» https://learningapps.org/watch?v=pn4k8b54t22



ІстФакт. Історія Тризуба




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 338 | Додав: estet | Теги: державні символи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Лютий 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0