Головна » 2021 » Квітень » 21 » Історія брехні. Як ми обманюємося



10:59
Історія брехні. Як ми обманюємося
Фейки, маніпуляції, забобони, містифікації, пропаганда, реклама. Нинішня проблема медіаграмотності має тривалу історію. Довкола нас чимало відвертої брехні, скільки її не розвінчуй – люди й далі вірять в абсурдні речі.

Книжка Марини Кафтан «Історія брехні. Як ми обманюємося» з нових надходжень до читального залу відділу обслуговування учнів 5-9 класів Чернігівської обласної бібліотеки для дітей розповість про те, як і хто творить брехню, а головне – як її розпізнати і не піддаватися на зловмисні впливи.

Чому зараз так багато говорять про фейки, неправдиві новини, пропаганду й те, що «телевізору не можна довіряти»? Річ у тім, що світ (укотре) змінився. У випадку з новинами та переказами історій за останні кілька століть це стається вже втретє.

Першою була друкарська революція – у XV столітті, коли Йоганн Гутенберг винайшов друкарський верстат. Другою – читацька, у XVIII столітті, коли вміння читати стало важливим і доступним для всіх і новини почали розлітатися в рази швидше. І от – третя, інформаційна революція: завдяки Інтернету кожен може стати письменником, видавцем чи новинарем. Тут уже суперскладно зорієнтуватися: хто це сказав, чи це правда, чи все було так, як написано?

За такої кількості новин – як вчасно зрозуміти, чи тобі часом не брешуть? А коли сумніваєшся – як перевірити? А самому як писати, не перекручуючи? Простої відповіді тут немає. Натомість є секретні прийоми та досвід. Дочитавши цю книжку до кінця, ти знатимеш про фейки стільки, що впізнати їх зумієш за кілометр.

Фейк (англ. fake – підробляти, шахраювати) означає підробку, вигадку, щось несправжнє.

Не секрет, що на фейк можна легко натрапити в Інтернеті. Але ж Інтернет з’явився геть нещодавно. Тобто нам, ясна річ, здається, наче він був завжди, але офіційно дата його народження в Україні – 1 грудня 1992 року, на момент виходу цієї книжки йому й тридцяти не виповнилося. Софію Київську, наприклад, завершили будувати 1037-го – їй уже під тисячоліття. Так от, фейкам – аж ніяк не менше. Скільки люди спілкуються одне з одним, стільки й намагаються схилити на свій бік або розсварити з кимось, здобути прихильність, підзаробити грошенят чи прославитися, трішечки (або й не трішечки!) прибрехавши.

З книжки Марини Кафтан «Історія брехні. Як ми обманюємося» (науково-популярного видання для середнього і старшого шкільного віку) ти дізнаєшся про фейки, яким десятки, а то й сотні років…




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 378 | Додав: estet | Теги: Кафтан М., фейки, історія брехні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0