Головна » 2020 » Жовтень » 21 » Геніальний поет Артюр Рембо



14:51
Геніальний поет Артюр Рембо

Я намагався створити нові зірки і квіти,
новітню плоть, новітні мови…
(Артюр Рембо. Сезон у пеклі. Прощання.)


20 жовтня 1854 року у провінційному містечку Шарлевілі, що на північному сході Франції, у добропорядній буржуазній сім’ї Рембо народився хлопчик. Хрестили його ім’ям Жан-Нікола-Артюр, а судилася йому трагічна і прекрасна доля поета.

Дитинство А. Рембо минуло у Шарлевілі: тут він навчався у ліцеї, тут почав писати. У вісім років мати віддала майбутнього поета у приватну школу Росса, де, окрім загальноосвітніх предметів, навчали латині та грецької мови.

У 1865 році «шарлевільський вундеркінд» , як захоплено відгукувалися про його надзвичайні здібності знайомі, вступив у 1 клас Шарлевільського коледжу, а вже у 1866 «перестрибнув» у четвертий клас!

Про геніальність Артюра розповідали легенди. Його успіхи в навчанні вражали: він був першим учнем, отримав багато нагород, які згодом продав в одній зі своїх мандрівок. У школі ним надзвичайно пишалися, вірш “Новорічні подарунки сиріт”, який він написав у п’ятнадцять років, розпочинає майже всі його збірки. Директор колежу (як виявилося – пророчо) сказав: “Рано чи пізно цей хлопчик примусить про себе говорити, це буде або геній добра, або геній зла”.

Це був дивний юнак, який не визнавав жодного авторитету, жодних правил і обмежень. Кажуть, сам Віктор Гюго прихильно називав Рембо “Шекспіром-дитиною”. Юний геній, здавалося, не переймався долею своїх творів. З його дірявих кишень часто випадали вірші, записані на якихось клаптиках паперу. Автографи своїх творів Артюр Рембо залишав будь-де, будь-коли й будь-кому. Його завершена збірка віршів “Натхненне полювання” безслідно загубилася в квартирі Верлена, який доклав багато зусиль, щоб надрукувати твори Рембо, по пам’яті відновлюючи вірші свого юного друга.

Юний поет намагається поєднати звук і колір, винайти нові ритми й образи. Така несамовита спрямованість Артюра Рембо до пошуку нового виходила навіть за межі! Приблизно у п’ятнадцятирічному віці Рембо написав вірш «П’яний корабель», що має вже цілком нову образність. Це сміливий відрив від поетичних умовностей і кліше, перехід до тотально засимволізованої поетики, де зникають усі сполучні ланки – порівняльні конструкції, де імлисті образи надприродно легко перетікають один в одний («Моє пробудження благословили шквали»).

У 1873 вийшла перша і єдина книга Рембо. Молоді монмартрські поети в цей час марили його “Голосівками” й намагалися творити нову поезію…

Обидва твори: і «П’яний корабель», і «Голосівки» зараз вивчають за шкільною програмою.

Після смерті Артюра Рембо С. Малларме написав про нього: “Він немов… метеор, спалахнув і погас”. Проте промені його думки й творчості помітні й нині. Його ім’я і сьогодні оповите численними міфами…

Артюр Рембо. Біографія:

https://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/printit.php?tid=4327

Артюр Рембо. Вірші:

http://www.ae-lib.org.ua/texts/rimbaud__poesie_1__ua.htm




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 631 | Додав: estet | Теги: Рембо А. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Жовтень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0