Головна » 2020 » Серпень » 25 » Галілей і Телескоп



16:16
Галілей і Телескоп
Юні мрійники і мрійниці! Ця стаття – саме для вас. Тому що хто, як не ви, темними серпневими вечорами, коли все небо всіяне сріблястими зорями, зачаровано-зачудовано спостерігаєте за ними, намагаючись пізнати і розгадати всі їх таємниці.

Чи можна до них дістатись і як швидко? Чи існує там життя? А якщо існує, то чи зможемо ми коли-небудь про це дізнатись? А можливо, нам пощастить і ми зможемо навіть поспілкуватися з іншими позапланетними цивілізаціями. Хтозна! Адже відомо, що наші мрії і бажання часто втілюються…

Мрійники і винахідники існували в усі часи та епохи. Саме сьогодні одного з них - видатного мислителя та астронома Галілео Галілея ми і згадаємо. Тому що саме сьогодні, 25 серпня далекого 1609 року, вчений вперше направив телескоп на Місяць! Тоді він ще не уявляв, що кардинально змінює уявлення про світ. Галілео спростує тезу, що Земля є центром Всесвіту.

1609-й рік. Засідання Венеціанської ради. Італійський вчений з Пізи Галілео Галілей демонструє новий пристрій, що дозволяє детально роздивитись предмети на відстані – телескоп. Астроном тоді розповідав: «Побудував собі прилад такою мірою чудесний, що з його допомогою предмети здаються майже в тисячу разів більшими і в понад тридцять разів ближчими, ніж при спостереженні простим оком».

Відкриття стало революцією в науці. Спостерігаючи за Місяцем, Галілео роздивився тисячі зірок, що утворюють Молочний Шлях, побачив плями на Сонці, виявив супутники у Юпітера... Відкриття італійського вченого кладуть початок телескопічній астрономії.
Майже все, що відомо про космос, люди дізналися, спостерігаючи за небом крізь лінзи телескопів. Ці прилади слугують нам уже не одне століття: завдяки їм було відкрито планети, супутники, зорі й галактики. Вглядаючись у ледь помітні рухи всіх цих об’єктів, ми довідалися багато неймовірного. Наприклад, масу галактики, швидкість світла чи обсяг матерії, яку вміщує Всесвіт.

А чи знаєте ви, що найвідомішим у світі оптичним телескопом є космічний телескоп «Габбл», який зазирнув у найдальші закутки космосу, аж до галактик на краю Всесвіту! Вражає, чи не так?

Про Галілео Галілея ще читайте тут:

https://kpi.ua/index.php/galilei
https://kpi.ua/galileo

А також дивіться відео: «День в історії. Вперше винайшли телескоп»:




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 457 | Додав: estet | Теги: телескоп, Галілей Г. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0