Головна » 2021 » Січень » 23 » Джордж Байрон і Україна



10:30
Джордж Байрон і Україна
«Життя героїв збагатило історію,
а історія прикрасила діяння героїв»
(Ж. Лабрюйер)

Чому видатного англійського поета пов’язують з Україною?

Англійський поет-романтик був першим, хто ввів в європейську літературу образ України та українського героя. Він звернувся до подій історії України кінця ХVІІ ст. – доби сильних характерів, зацікавився постаттю гетьмана Івана Мазепи як романтичного, вельми таємничого героя української минувшини і написав поему «Мазепа».

Джордж Байрон народився 22 січня 1788 року в Лондоні у знатній, але збіднілій аристократичній родині. Англійський поет належав до давнього англійського роду, а по лінії матері, уродженої Гордон, був прямим нащадком короля Шотландії Якова І.

Сьогодні Байрона вважають одним з провідних діячів романтичного, художнього, інтелектуального і літературного руху в Європі початку ХІХ ст. Саме в творчості Байрона окреслюється той тип героя – самотній, вільнолюбний бунтар з вразливою душею, – який згодом у літературній критиці отримає назву «байронічний герой».

Поема Байрона «Мазепа» цікава для українського читача передусім тим, що автор створює образ одного з видатних історичних діячів України. Працюючи над твором, англійський поет користувався «Історією Карла ХІІ» Вольтера. В основу сюжету поеми покладено лише один епізод із життя Мазепи – його кохання до дружини багатого польського пана та покарання за це її чоловіком. Мазепу роздягли і прив’язали до дикого коня, який довго носив його полями, аж поки не дістався України. Тут його напівживого підібрали козаки, а згодом він став їхнім гетьманом.

Вольтер, а слідом за ним і Байрон помилково вважали, що Мазепа – польський шляхтич, який служив при дворі Яна Казиміра. Історія кохання і покарання теж непевна, вона огорнена серпанком таїни та вигадки. Проте Байрон – романтик і не прагнув до достовірності оповіді. Головне для нього – не історична подія, а внутрішній стан героя, його почуття і переживання. Поет хотів лише відобразити сам «дух України», що втілився і в її широких просторах, і в душі її гетьмана. Байрон насамперед підкреслює міць, великий життєвий досвід, незламний бунтарський дух і нескорену волю: «І сам він був як дуб-титан, землі козацької гетьман». Поету вдалося створити емоційний, романтичний образ ніколи не баченої ним української землі.

Завдяки романтичній складовій Джорджу Байрону вдалося творчо підійти до опрацювання сухого історичного матеріалу. І саме завдяки романтиці поету вдалося гармонійно поєднати історичну правду, авторську вигадку і романтичний колорит.

Твори Байрона є у фонді Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 423 | Додав: estet | Теги: Байрон Дж. Г. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0