Головна » 2021 » Квітень » 12 » «Дивлюсь я на небо…» (Українці, що змінили світ: Сергій Корольов)



10:37
«Дивлюсь я на небо…» (Українці, що змінили світ: Сергій Корольов)
В усі епохи та часи люди дивилися у небо та мріяли. Людина, у якої немає мрії, що птах без крил…
Сергій Корольов – українець, який здійснив свою мрію, відкрив людству шлях у космос та заклав підґрунтя практичної космонавтики.

Народився Сергій Корольов у Житомирі. Його мати викладала українську мову та розповідала майбутньому вченому: «Ми належали до козаків, і не лише на папері. Колись були на Січі Запорозькій такі славні козаки – Москаленки, Лазаренки, Фурси. Усе це – наші діди та прадіди».

Якийсь час хлопчик виховувався у Ніжині в дідуся й бабусі, де панував дух української традиції, саме там він вперше побачив літак та зустрів льотчика Уточкина.

Корольов любив книжки і літаки, рано навчився читати і писати, відкрив для себе математику і запалився мрією побудувати планер. Дитинство та юнацтво Сергій провів у Києві та Одесі. В 1922 році юнак уперше здійнявся на літаку в небо Одеси. У графу «національність» Корольов завжди писав «українець».

Ще з дитинства улюбленими українськими піснями Сергія Павловича були «Дивлюсь я на небо…» та «Реве та стогне Дніпр широкий». Саме пісня «Дивлюсь я на небо…» стала одним із стимулів, що привели Корольова до захоплення космосом та надихала його на створення перших у світі космічних ракет. І в одній з тих ракет вчений відправив у космос українця Павла Поповича, котрий зробив своєму головному конструктору справді неземний подарунок: заспівав Корольову його улюблену пісню… із космосу…

Заступник начальника космодрому Байканур генерал Войтенко згадує, що Сергій Павлович зустрів його словами: «Здоров, козаче! Українську мову не забув?», і з Корольовим вони завжди розмовляли рідною мовою.

Чернігівська обласна бібліотека для дітей вітає всіх з Днем працівників ракетно-космічної галузі України та Міжнародним днем авіації і космонавтики та пропонує книжки, де можна ще більше дізнатись про відомого українця Сергія Корольова (і не тільки). Це «Український космос», «Енциклопедія Космосу», «100 видатних імен України», Шевчук «Сергій Корольов» та багато інших.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 346 | Додав: estet | Теги: день космонавтики, Корольов С. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0