Головна » 2022 » Травень » 25 » Читання книг – найкращий засіб від турбот, тривожності і стресу



16:52
Читання книг – найкращий засіб від турбот, тривожності і стресу
«Розуміємо, що не всі можуть і хочуть повернутися до звичної рутини, зокрема до читання. Але знаємо, що є й ті, для кого книжки стають розрадою та допомогою у складні часи».

Ми переконані, що читання — надзвичайно потужна сила для зняття стресу.
Чим корисне читання під час війни?

Звісно, ви не повинні змушувати себе читати. Але якщо вас зупиняє лиш те, що це зараз не на часі — аргументи наших підписників можуть переконати вас у зворотному.

1. Читання відволікає. Воно допомагає абстрагуватися від жахливої реальності й постійного читання новин та бодай на деякий час забути про війну.
2. Читання стимулює пізнання. Деякі книжки — з історії, філософії, культури та політики — допомагають краще відрефлексувати те, що відбувається в Україні зараз.
3. Читання зберігає психічне здоров’я. Час за книжкою допомагає знизити тривожність, сфокусуватися на моменті тут і зараз та навіть краще спати.
4. Читання додає сил і витримки. Особливо це стосується книжок, які описують події, схожі на ті, що переживають зараз українці.
5. Читання нагадує, що життя триває. Психологи радять за можливості повертатися до звичних ритуалів. А як сказала одна читачка: «Читання — це єдина довоєнна активність, яка мені доступна».
6. Читання прокачує. Книжки — чи не найпростіший спосіб навчитися нового навіть у бомбосховищі. А після війни отримані знання обов’язково знадобляться.

А підсумувати всі наведені вище аргументи хотілося б словами однієї нашої читачки (або читача): «Читання для мене — задоволення, під час війни воно дозволяє отримати хоч трохи позитивних емоцій».

Отже. сьогодні наступні наші рекомендації щодо читання для зняття напруги і стресу.

Мирослав Лаюк «Ківі Ківі»

Екзотичний Ківі живе у зоопарку. Батьки Ківі приїхали сюди з дуже-дуже-дуже далекої країни Нова Зеландія. Вони втікали від лісової пожежі і на узліссі потрапили в пастку птахоловів. Потім його батьків довго везли кораблем через кілька океанів і морів, доки не переправили сюди та не закрили в зоопарку. Ківі навіть не знає, як звали його тата і маму. Коли народився він, батьків передали звіринцеві на іншому краю землі. Ківі ж залишили на самоті в дротяній мерзенній клітці. Поряд жили інші екзотичні птахи — фламінго, папуги. Вони крякали цілими днями, що аж голова боліла. Усім цим різнокольоровим клоунам тут подобалося. Їх годували, за ґратами вони не боялися хижаків і лісових пожеж. А ще на них дивилися відвідувачі й фотографували їх. Цим птахам подобалася слава. Вони красувалися у своїх клітках, наче моделі на подіумах. А от Ківі бажав ходити там, де заманеться, і робити те, що заманеться. Тварини кажуть, що він схожий на щура, а то й картоплю, і не товаришують з ним. Ківі втікає із зоопарку, щоби знайти друзів, щоби мати братів, щоби потрапити додому у Нову Зеландію. А потрапляє на звичайне подвір'я, де заводить нові знайомства. У книжці Ківі має друзів, але не до кінця впевнений у їхній щирості. Має ворогів, які підступні та улесливі. Має улюблене заняття – футбол, бо ж він бігає найшвидше! Він не такий, як інші, ззовні і з цього починаються всі його клопоти та незмірна самотність. Вся історія Ківі спрямована на те, щоби показати, що інакшим бути нормально; що слід бачити й оцінювати свої переваги; що варто просто відверто говорити з близькими, щоби встановити істину, а не надумувати собі сумних думок про їхню поведінку; що зовнішня несхожість не заважає бути близькими по-духу й щиро дружити; що той, хто готує підступ, сам стає його жертвою. Серед персонажів нема чіткого поділу на добрих і поганих, бо навіть добрі часом помиляються, а погані роблять добро. Оформлена книжка просто розкішно. Ілюстрації такі реалістичні, барвисті й емоційні. Майже на кожному розвороті є малюнок. Трапляються зрідка розвороти без малюнків, із самим текстом. Є також кілька розворотів повністю ілюстрованих. Книжка спонукає до глибшого осмислення навколишньої дійсності. Чудово підходить для спільного читання з дитиною, адже дозволяє ставити насправді важливі питання про взаємостосунки у соціумі.

Читати уривок
https://www.yakaboo.ua/kivi-kivi.html#media_popup_fragment

Зірка Шевченко «Вартовий брами»

1. Захоплюючий мікс фентезі і пригодницької повісті в реаліях сучасного життя та Середньовіччя.
2. Дозована важлива історично-культурна інформація для розумних і допитливих читачів. Авторські коментарі і пояснення топонімів та історизмів.
3. Барвиста і вишукана мова, деякі слова з книги хочеться частіше чути в повсякденному вжитку.
4. Гумористичні пасажі (посміхнув опис джазу Жілем Лучником)
5. Філософсько-ціннісний контекст шляхетності, чесності, сміливості, допитливості, поваги, взаєморозуміння, відкритості до думки інших.
6. Здорова гендерна складова. Ніжні дівчата вміють і з луком вправлятися незгірш чоловіків, і виткати килимок , і піклуватися про коханого хлопця і організувати веселе відгортання снігу.
7. Гідне представлення українців як європейців, контекстуальний зв'язок України і Європи з княжих часів до сьогодення.
8. Для вибраних: пройшовши в цю Браму Часу з допомогою Зірки Шевченко, ви вже не будете такими, як раніше, у вас з’явиться особливе бачення і відчуття.

Читати уривок
https://www.yakaboo.ua/ua/vartovij-brami.html#media_popup_fragment




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Корисно знати | Переглядів: 485 | Додав: estet | Теги: війна, читання | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Травень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0