Головна » 2024 » Січень » 22 » Цей день в історії. День Соборності та 105 років Акту Злуки



15:56
Цей день в історії. День Соборності та 105 років Акту Злуки
Щороку 22 січня Україна відзначає День Соборності та День проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Проголошення соборності УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року – історичний акт об’єднання українських земель в одній державі, що увінчав соборницькі прагнення українців, розділених кордонами тогочасних імперій. На початку ХХ століття після падіння російської та Австро-угорської імперій українці об’єдналися у власній державі. Сьогодні, через 105 років після проголошення Акта Злуки, ми об’єднані у відстоюванні своєї незалежності і соборності.

24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України. Його підтримали українці на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991-го. Втім, історики цілком справедливо відзначають, що 24 серпня відбулося відновлення державної незалежності України. Цей факт руйнує твердження російської пропаганди, буцімто Української держави не існувало, її вигадали більшовики.

Вперше у XX столітті її проголосила Українська Центральна Рада 22 січня 1918 року IV Універсалом. А через рік, 22 січня 1919 року, на Софійському майдані в Києві відбулося об’єднання в одну державу Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки.

Ідея соборності була й залишається базовою національною цінністю українців. Нині Україна продовжує боротьбу за незалежність. І соборність залишається на порядку денному національних завдань. Цілісність держави буде цілковито відновлена тільки після того, як Україна звільнить усі території, захоплені ворогом. Соборність – мета Перемоги.

«Сучасні події нинішньої російської агресії лише підсилюють значущість того Акта злуки УНР і ЗУНР, який відбувся … на площі біля стародавньої Софії Київської. Бо знову Україну хочуть «пошматувати» та розділити, силою забравши її землі, встановивши штучні кордони й сірі зони, посваривши наш народ, пропагандою ввівши в оману. Тому для нас свято Соборності є дуже важливим, бо воно нагадує про найголовніший урок нашої спільної історії: в єдності – сила, в розділенні – поразка», – зазначив Епіфаній, предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України у 2022 році.

До Дня Соборності України в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей читальному діє книжкова виставка «Незламна, вільна, єдина».

Пропонуємо вашій увазі книги з фонду бібліотеки, які допоможуть глибше познайомитися з історією України, історією державотворення:

- Михайло Вівчарик, Петро Панченко, Валентина Чмихова «Українська нація: шлях до самовизначення»;
- Володимир Сергійчук «УКРАЇНСЬКА СОБОРНІСТЬ. Відродження українства в 1917-1920 роках»;
- Юрій Сорока «100 важливих подій історії України»;
- Петро Сергієнко «Соборність України: поняття, ідея і реальність»;
- Петро Сергієнко «Соборна Україна від ідеї до життя» та інші.


Вітаємо всіх українців із Днем Соборності!







QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 75 | Додав: estet | Теги: День Соборності | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Січень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Форма входу
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 4
Користувачів: 0