Головна » 2020 » Грудень » 23 » Брати Капранови бажають всім веселих свят!



14:52
Брати Капранови бажають всім веселих свят!
З чого починається кожне українське свято? З того, що батько чи мати питають дітей: «Чи знаєте ви, який нині день?» І разом згадують-розповідають, що і як відзначають сьогодні. Саме завдяки цьому невмирущому маленькому сімейному ритуалу українці від прадавніх часів аж дотепер зберегли традицію народних свят.

Книжка братів Капранових «Веселих свят!» – така собі «батьківська» оповідь про свята. Але не тільки. На її сторінках зібрано пісні, ігри, святкові страви, традиції, загадки, прикмети, рукомесло – те, що робить святкові дні особливими й пам’ятними.

Християнські та дохристиянські традиції тісно переплелися у свідомості українців та зіткали єдине полотно національного святкового календаря. Кожна з українських земель має власні, неповторні традиції. Тому серед загальних звичаїв автори не забули і про місцеві особливості. Те саме стосується й наведеної у книжці музики. Кожна українська пісня має багато варіантів мелодії, слів, особливостей виконання. Автори подають лише один з них, сподіваючись, що ви запитаєте про інші у своїх бабусь. Бо ж український народ склав і зберіг у своїй пам’яті тисячі пісень.

Окремий розділ книги присвячено зимовому циклу свят. З цього розділу ви дізнаєтесь про всі значущі державні і народні свята зими. Ви поринете у традиції та забавлянки, які влаштовувалися на свята Андрія (Калити), святого Миколая, Свят-вечір та Різдво, Щедрий вечір, Водохреща, Стрітення, Масниці.

Зможете зробити власноруч глиняний свищик та глиняний глечик, витинанки, різдвяного павука, дідуха, восьмикутну зірку та зірочку з соломи, колядницьку торбу, маску кози, паперовий млинок, коника мотузяного, підставку під гаряче з гілочок і навіть 3D-витинанку! А ще навчитеся готувати калиту, миколайчики, гречаники, сластьони, вергуни, вареники з сиром, варити кутю та узвар.

Над створенням цієї книжки працювало багато людей: фольклористів, художників, музикантів, дизайнерів, етнографів, філологів. Звісно, на ста сторінках неможливо описати безкінечний світ українських традицій. Тому автори сподіваються, що видання слугуватиме путівником українськими святами, за допомогою якого дорослі разом із дітьми віднайдуть для себе багато цікавих та мудрих святкових розваг.

Ми говоримо своєю мовою, віримо у свою правду, святкуємо свої свята – саме тому українці залишаються самобутніми й унікальними на тлі все більш «глобалізованих» націй. «Тож святкуємо по-українськи, бо ми того варті!» – бажають всім брати Капранови.

Відео: Майструємо офісну різдвяну зірку. Інструкція з книги "Веселих свят" Братів Капранових




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 521 | Додав: estet | Теги: веселих свят, брати Капранови | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Грудень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0