Головна » 2020 » Липень » 24 » Автор першого фантастичного роману… (До 140-річчя з дня народження Володимира Винниченка)



14:52
Автор першого фантастичного роману… (До 140-річчя з дня народження Володимира Винниченка)
Володимир Винниченко – український політичний та громадський діяч,прозаїк, драматург та художник, народився 26 липня 1880 року в місті Єлисаветграді Херсонської губернії в робітничо-селянській родині. Навчаючись в народній школі, Володимир звернув на себе увагу своїми здібностями, і через те вчителька переконала батьків, щоб продовжували освіту дитини. Незважаючи на тяжке матеріальне становище родини, по закінченні школи Володимира віддали до гімназії…

Детальніше дізнатись можна за посиланням:
https://www.ukrlib.com.ua/bio/printit.php?tid=1567

Штрихи до творчості Володимира Винниченка:

- життєвим кредо письменника була «чесність з собою»

- міг писати свої твори дуже швидко, на одному диханні. Коли твір не виходив одразу як довершена цілісність, він рідко повертався до нього, щоб удосконалити. Вважав за краще знищити його і написати щось нове, вже з урахуванням набутого досвіду;

- письменника називають майстром психологічного малюнка, бо велику увагу приділяв опису внутрішнього стану людини. Особливо майстерно відтворював письменник психологію дитячої душі. Він створив цілу галерею дитячих образів;

- в період еміграції Володимир Кирилович відкрив ще один свій талант – талант художника, дивуючи всіх своїми досягненнями. Портрети, пейзажі, натюрморти майстра захоплюють багатою кольоровою гамою, наповненою світлом і повітрям. При житті автора його твори експонувалися на виставках у Львові, Парижі, де отримали позитивні відгуки художників і мистецтвознавців;

- літературна спадщина Володимира Винниченка вважається приналежною до золотого фонду України. Він — автор одного з перших утопічних романів, «Сонячна машина» (написаний у 1922—1924 роках), який започаткував новий напрям в українській літературі.

Пропонуємо короткий огляд творів письменника:


- "Записки Кирпатого Мефістофеля" Головний герой роману Яків Михайлюк наче не живе, а грає в життя. Навіть до свого одруження він ставиться як до гри. Але на перешкоді стає один факт: виявляється, що у Кирпатого Мефістофеля є син, що народився проти його бажання. Гра закінчується: Михайлюку треба обирати між коханою і дитиною.

- "Чорна Пантера і Білий Медвідь"
У драмі – душу головного героя, художника Корнія Каневича, роздирають суперечності. У конфлікт вступають його батьківські почуття і почуття митця. Вся жахливість ситуації для Каневича в тому, що він мусить зробити вибір: або дитина, або його картина, яку дружина вимагає продати, щоб роздобути грошей для лікування хворого Лесика.

- «Сонячна машина» Це – перший український утопічний та науково-фантастичний роман В. Винниченка , який чимало знавців літератури вважають вершиною його творчості. Новаторство митця, експресивна і динамічна манера його письма знаходять своє оригінальне психологічне і філософське втілення в незвичайних поворотах людського характеру, думок і вчинків героїв, у сюжеті, що постійно інтригує читача в стані високої емоційної напруги, естетичної втіхи.

- «Гріх» Читаючи цей твір ми маємо можливість простежити весь «шлях» духовного руйнування особистості, замислитись над морально-філософськими проблемами драми, їх актуальністю для сьогодення.

- «На той бік»
Повість описує один з яскравих моментів трагедійної ситуації і героїчних дій української людини в роки боротьби за національне й державне відродження України. Події відбуваються під час першого збройного конфлікту між Україною і Радянською Росією на Лівобережжі.

Всі ці твори є у фонді Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.

Дізнатись більше про творчість В. Винниченка ви зможете за посиланням:
https://www.livelib.ru/author/232766/top-vladimir-vinnichenko

Читати книги онлайн:
https://www.ukrlib.com.ua/books/author.php?id=38




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 567 | Додав: estet | Теги: Винниченко В. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Липень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0