Головна » 2023 » Листопад » 23 » Аудіо-читання поезії Петра Зуба. «Щире слово наших земляків. Письменники Чернігівщини»



15:59
Аудіо-читання поезії Петра Зуба. «Щире слово наших земляків. Письменники Чернігівщини»
Народився Петро Зуб 22 листопада 1932 року в селі Ковалівка на Полтавщині. З дитинства чудово малював, співав, грав на багатьох інструментах, що й визначило його життєвий шлях. Закінчивши семирічку, вступив до Полтавського музичного училища імені М. В. Лисенка.

Відвідував літературну студію при редакції газети «Зоря Полтавщини» – тут було надруковано у 1949 р. його перший вірш «Лісосмуги садимо в степах». Тяжке життя в повоєнні роки змусило хлопця у вільний від навчання час працювати на будівництві. По закінченні училища 1951 року деякий час був методистом обласного Будинку народної творчості, розгорнув широку роботу в царині збирання народних пісень.

Пісенність його творів приваблювала композиторів. Микола Донець, зокрема, написав пісню «Наш край» («Розцвіла над ставом»), яку свого часу співала вся Україна і яка стала народною. Не менш популярною була пісня «Закохалася» цього ж композитора, а Пантелеймон Малиненко написав на текст П. Зуба «Полтавський вальс». Вищу освіту здобув у Київській консерваторії ім. П.Чайковського.

1961 року Петро Григорович переїздить до Чернігова. Працює старшим викладачем, а потім доцентом Чернігівського педінституту ім. Т. Г. Шевченка, де 20 років завідував кафедрою музики та співів. Сповнений сил і енергії, він багато вільного часу віддає творчій роботі: пише вірші, прозові твори, складає музику, малює картини. Його твори публікує республіканська преса. А в столичному видавництві «Веселка» майже підряд в 1975, 1977 і 1979 роках вийшли дитячі книжки «Зоряний баштан», «Золотинка», «Жайворонки».

Згодом у Чернігові видає дві збірки пісень «Голубе Полісся» та «Пісня дзвоника». У них Петро Григорович виступив як поет і композитор. Він написав музику як до власних пісень, так і до поетичних творів чернігівських та київських авторів. Друкував також багато збірок оповідань та віршів для дітей і дорослих. Він зібрав і опрацював багато народних пісень на Полтавщині, Сумщині й Чернігівщині, низці їх дав сценічне життя. В редакційно-видавничому відділі обласного управління преси з'явилися нові книжки поезії і прози Петра Зуба «Царина душі моєї» (1992), «Рід» (1993), «Не прокляни себе» (1994), «Початок дороги» (1995). У 1998 році вийшла ще одна поетична збірка Петра Зуба «Доля». Майже сто поезій, зміст яких узагальнюють розділи «Межа», «Диво», «Обрій», «Акварелі», «Соната кохання».

Саме зі збірки «Доля» Чернігівська обласна бібліотека для дітей в рамках літературно-краєзнавчого проєкту «Щире слово наших земляків. Письменники Чернігівщини» пропонує аудіо-читання поезій Петра Зуба «Сон на безсонні», «Доля», «Роздум» у виконанні Володимира Цимбалія.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 100 | Додав: estet | Теги: Зуб П., аудіочитання | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Листопад 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0