Головна » 2020 » Вересень » 14 » Агата Крісті та її детективи



13:11
Агата Крісті та її детективи
Ну хто з нас, скажіть будь ласка, не полюбляє читати детективи? Адже детектив занурює читача в атмосферу страху та очікування, коли жах та щось невідоме чатують просто за дверима: у сусідній кімнаті готелю, на курорті, на вечірці, де всі були разом. Зненацька трапляється щось, що розриває звичний стан речей: убивство або можливість нового убивства.

Детектив усе загладжує, викриває, роз’яснює. Наприкінці приходить хтось, хто дізнається про все: чому б не кумедний товстун Еркюль Пуаро чи спокійна старенька міс Марпл? І злочинців викрито, а жах відступає.

Доведено, що читач детективів навпереміну ототожнює себе і з особою, що веде розслідування, і зі злочинцем. У першому випадку його інтерес суто інтелектуальний: хто вбивця? Твір буде слабким, якщо ми дізнаємося про це задовго до завершення роману. Та це не про детективи Агати Крісті.

15 вересня відзначається 130-річчя з дня народження всесвітньовідомої письменниці родом з Англії, яка заслужено вважається «королевою детективів».

Дама Агата Мері Кларисса Крісті народилася 1890 року в місті Торки, графство Девон, в заможній родині. Навчалася дома, з дитинства проявляла хист до музики.
Під час Першої світової війни майбутня письменниця працювала медсестрою у військовому госпіталі, і паралельно вивчала фармакологію. В той самий час, в перервах між чергуваннями, вона починає писати свої перші детективи.

За її власними словами, писати вона почала, аби бути схожою на старшу сестру, яка вже на той час мала кілька опублікованих оповідань.

Молода авторка думала, що читачі не сприймуть її творчість і поставляться до неї з упередженням, оскільки автором книги є жінка, і мала намір взяти собі псевдонім Мартін Уест або Мостін Грей. Але видавець переконав її зберегти власне ім'я та прізвище. Він аргументував це тим, що ім'я Агата було рідкісним і легко запам'ятовувалося.

У 1920 році у світ виходить перший детектив Агати Крісті - «Таємнича пригода в Стайлз». У цій книзі вперше з’явився улюбленець мільйонів - детектив-любитель Еркюль Пуаро, який надалі стає героєм 25 романів англійської письменниці!
Наступна книга письменниці про пригоди Еркюля Пуаро вийшла аж через десять років. Роман мав назву — «Вбивство в будинку вікарія».

Агата Крісті вдало проявила себе і в драматургії — 16 її п'єс були поставлені в Лондоні, за деякими з них були зняті фільми. Особливим успіхом користувалися «Свідок звинувачення» і «Мишоловка».

В1971 році за свою працю в галузі літератури Агата Крісті була відзначена орденом Британської Імперії II ступеня.

Найпопулярніші її романи: «Вбивство в будинку вікарія», «Н або М?», «Десять негренят», «Таємниця камінів», «Смерть на Нілі», «День поминання», «П'ять поросят», «Смерть у хмарах» та багато інших були екранізовані, деякі з них і по кілька разів.




Не стало письменниці 12 січня 1976 року в Веллінгтоні, Оксфордшир.

Читати про неї:
https://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/printit.php?tid=5674
https://javalibre.com.ua/java-book/author/bio/25167

Читати її твори:
https://www.ukrlib.com.ua/world/author.php?id=264
https://www.xn----7sbb3aiknde1bb0dyd.com.ua/reedbook?id_book=4407

Смерть на Нілі - офіційний трейлер (український)


Кривий будиночок - офіційний трейлер (український)


Вбивство у "Східному експресі" - офіційний трейлер (український)




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Творці і твори | Переглядів: 436 | Додав: estet | Теги: Крісті А. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наші сторінки
сторінка Фейсбуку Чернігівська обласна бібліотека для дітей Твіттер Чернігівська обласна бібліотека для дітей
E-Книжки
Меню сайту
Вітаємо

Дорогі друзі!

Шановні читачі і поки ще не читачі нашої бібліотеки! Нам вже 120, ми – найстарша дитяча бібліотека в Україні. І водночас – одна з найсучасніших. Кожна дитина, кожна родина може отримати в нашій бібліотеці те, що потрібно – від рідкісних видань і бестселерів дитячого книжкового ринку до сучасних технологій для роботи в світових інформаційних системах. Адже шлях до успіху пролягає через бібліотеку. «Читай – дивуйся, пізнавай!»

З повагою
директор бібліотеки
Тамара Клюй

Календар
«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Форма входу
Логін:
Пароль:
Мистецький простір

Про Мову

Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0